23948sdkhjf

Campylobacterna kan vara på nedgång

Livsmedelsverket rapporterar minskade nivåer i provtagningarna på kycklingflockar – tror på minskning av sjukdomsfall bland människor inom kort.
I höstas meddelade Folkhälsomyndigheten att många fler svenskar än vanligt insjuknade till följd av campylobacter – en ökning som bland annat härleddes till ett installationsfel på en av Kronfågels stora anläggningar, där transportlådor sköljdes med förorenat vatten.

Men trots att felet åtgärdades i januari har sjukdomsfallen inte minskat under perioden januari-mars. För en tid sedan uttalade sig även en rad smittskyddsläkare om läget, vilket de beskrev som allvarligt, och varnade för att svensk kyckling var den bakomliggande orsaken.

Nu ser Livsmedelsverket att det kan bli bättring i saken – efter att ha tagit prover på kycklingflockar märker man av en nedgång av campylobacter, rapporterar Land Lantbruk.

– Senaste två veckorna ser det ut att ha blivit bättre. Vi får fortsätta följa det här ett tag men vi bör kunna se en nedgång av antalet humanfall ganska snart, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, till Land Lantbruk.

Samtidigt som installationsfelet hos Kronfågel pekades ut menar Kronfågels vd Magnus Lagergren att antalet smittade kycklingar ökat generellt det senaste året. Dessutom ser han att både uppfödare och slakterier utsatts för hårdare press efter en stark efterfrågan på kyckling.

I samband med det högre produktionstempot menar Magnus Lagergren att det är viktigt att säkerställa rutiner i hela kedjan.

– Men campylobacter är naturligt förekommande och helt blir vi aldrig av med dem. Det vi kan göra är att arbeta med processteknik och annat för att minska dem. Vi måste se till att få en säkrare hantering när vi avlägsnar tarmen i slakt på ett bättre sätt än idag, säger han till Land Lantbruk.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094