23948sdkhjf

Chipskris efter japanska tyfoner

Potatisbrist i Japan leder till tokhöga priser på nationens mest populära snacks.
Under måndagen meddelade Calbee, Japans största chipstillverkare, att man temporärt stoppar produktionen av 15 olika chipssorter. Anledningen är en dålig potatisskörd efter fjolårets rekordmånga tyfoner i Hokkaido, ett område som står för 80 procent av landets potatisodling, skriver Bloomberg.

Calbee, som till en femtedel ägs av Pepsico, har enligt Bloomberg en marknadsandel på 73 procent för potatischips och två av deras sorter har sedan tidigare utsetts till landets mest populära snacks. Beskedet ledde till en enorm efterfrågan på de stoppade chipsen.

På en av landets nätauktionsidor kunde man under måndagen köpa påsar av den stoppade pizzasmaken för 1 250 yen (cirka 103 kronor). Det är en sexfaldig ökning jämfört med det vanliga priset, som oftast ligger på mindre än 200 yen (cirka 16 kronor).

Enligt Calbee kan man inte säga när man återtar produktionen av de stoppade chipsen igen, och man överväger både att importera från USA samt att be odlare på ön Kyushu att skörda tidigare än planerat. Den japanska tidningen Nikkei rapporterar samtidigt att det som de kallar "potatiskrisen" också kan komma att påverka snabbmatskedjor och restauranger inom kort.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094