23948sdkhjf

Importörens tidigare anställda larmar om systematiskt matfusk

Smygtagna filmer visar när anställda silar döda insekter från matvarorna och tvättar bort datumstämplar – rapporterar även om illegal arbetskraft.
SVT-programmet Uppdrag granskning har fått tillgång till en stor mängd filmklipp från tidigare anställda hos en av Sveriges största importörer av asiatisk mat, Hung Fat Trading Asien Livs AB, som visar på ett omfattande och systematiskt matfusk.

I klippen kan man bland annat se hur döda insekter silas bort från kidneybönor innan de packas om i nya påsar, och hur arbetare tvättar bort datumstämplar med thinnerlösning för att sedan sätta dit ett utgångsdatum längre fram i tiden.

Dessutom utförs arbetet till stor del av mongoliska arbetare som antingen söker asyl eller befinner sig i Sverige illegalt. Fusket genomförs i lagerutrymmen hos företaget, rapporterar Uppdrag granskning.

– På en vecka gör de fem-sex pall varor. Märker om och märker om, säger Enkhee, anställd på Hung Fat Trading mellan 2008 och 2015, till Uppdrag granskning.

I reportaget har man träffat flera tidigare anställda som vittnar om fusket, både vad gäller matvaror och de svarta löner som betalas ut. Sedan 2012 har Göteborgs stads miljöförvaltning gjort över 40 besök hos företaget, där man sett flera brister trots att de anställda fått order om att både gömma utrustningen för ommärkning och sig själva när någon kommer på besök.

Bristerna, som bland annat inkluderade spår av råttor som gnagt på produkterna, ledde i april förra året till att företaget fick ett vite på en miljon kronor tillsammans med ett säljförbud på varor som lagrats i en av företagets lokaler.

Eftersom företaget åtgärdade råttproblemet behövde man inte betala vitet på en miljon, men man har tvingats betala ut viten på totalt 370 000 kronor för andra förseelser.

Dessutom rapporterar flera anställda om arbetsplatsolyckor som inte rapporterats in, vilket för två år sedan ledde till att de tidigare anställda skickat in anmälningar till polisen, Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Migrationsverket. Fyra olika förundersökningar startades av polisen och Ekobrottsmyndigheten, men tre lades ner och en lades på is.

Enligt kommentarer till Uppdrag granskning från en av ägarna, Thanh Truong, säger han att filmerna är utpressning och att företaget snart är i konkurs för att han behövt betala ut hundratusentals kronor. Företaget omsätter cirka 160 miljoner kronor om året enligt senaste redovisningen och har enligt egna uppgifter fler än 600 kunder i Norden.

– Det är maffia. Jag är snart i konkurs, säger han till Uppdrag granskning, samtidigt som han nekar till alla uppgifter om matfusket och svartjobb.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096