23948sdkhjf

Lammkorv innehöll fläsk

Flera delikatessproducenter och butiker påkomna med fusk.

Ett stort antal delikatessproducenter och butiker i Stockholm har visat sig fuska eller slarva med sina chark- och färsprodukter. Det visar en ny rapport från miljöförvaltningen som tidningen Mitt i var först att skriva om.

Under fuskprojektet som genomfördes mellan november 2020 och mars 2021 togs 13 stickprover hos tio näringsidkare i både inner- och ytterstaden, varav fem var saluhallsbutiker och fem chark- och färstillverkare.

Nästan hälften, sex av 13 prov, visade på avvikelser. Avvikelserna visade att kunder kunde få med sig fläsk och hästkött i produkter där innehållet uppgavs vara lamm eller nöt. Även en älgfärs visade sig innehålla en tredjedel kronhjortsfärs.

Eftersom det rör sig om stickprov är det svårt att dra procentuella slutsatser om hur det ser ut i hela Stockholm. Men resultatet visar hur viktigt det är att ha kontinuerliga kontroller, både för att förebygga och få bort fusk, säger Lena Björklund-Stoehr, enhetschef vid livsmedelskontrollen hos miljöförvaltningen, till Mitt i.

Verksamheterna bättrades sig efter hot om vite och endast en av verksamheterna hade fortsatta problem med felaktiga innehållsförteckningar efter uppföljande provtagning.

Det viktigaste med projektet är att verksamheterna rättat till felen. Det visar att det här är en metod som ger resultat och som vi vill fortsätta med och utveckla. Den är dock kostsam så den måste planeras noga, säger Lena Björklund-Stoehr.

  

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125