23948sdkhjf

Varslet genomförs – 160 sägs upp

Tidigare meddelade varslet resulterade i en större nedskärning än först väntat för HK Scan.
HK Scan meddelade i februari i år att man varslade 150 tjänstemän inom koncernen till följd av lönsamhetsproblem. Av dessa 150 varslade utgjordes 50 av anställda i Sverige. Då sade man att den svenska verksamheten var en besvikelse efter att man tappat marknadsandelar och minskat resultatet.

När koncernen under onsdagen släppte sin delårsrapport meddelade man också att varslet blir verklighet. Samtidigt utökar man antalet som sägs upp med tio stycken till totalt 160.

– Som informerat i dag har förhandlingarna (om driftsmodellen, red. anm.) slutförts och förändringarna i driftsmodellen kommer resultera i en nedskärning som omfattar 160 personer. Den nya driftsmodellen kommer att vara på plats 1 juni, skriver vd Jari Latvanen i samband med rapporten.

Driftsmodellen innebär att man strukturerar om verksamhetsavdelningarna – bland annat för att öka produktiviteten för interna processer, men också för att skapa effektivitet och transparens från "gård till gaffel", som man uttrycker det i ett pressmeddelande.

Enligt HK Scan kommer 106 av de berörda anställda sägas upp eller outsourcas och 54 av de anställda får inte förlängt eller inte ersätts efter att själva sagt upp sig.

De senaste månaderna har HK Scan även genomfört en strategisk översyn, och man säger att koncernen i slutfasen med att hitta rätt väg framåt.

I de områden man sett över ingår bland annat närvaron på strategiska marknader, arbetssätt och vad som utgör koncernens hörnstenar för de kommande åren. Någon gång i tredje kvartalet kommer man att börja införa och berätta närmare om det man kommit fram till.

Överlag hoppas man att insatserna kommer göra koncernen mer lönsam i längden.

– Den nya strategiska ledningen samt driftsmodellen kommer tillsammans att säkra ett skarpare fokus på konsumenter och kunder. Det kommer också att ge oss den ledande rollen i livsmedelssektorns värdekedja som ett, enat företag, skriver Jari Latvanen vidare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111