23948sdkhjf

Snittlönen hos matleverantören: 39 kronor i timmen

Marknadskampen mellan matapparna i Stockholm uppmärksammades genom wallraffande – nu ska ansvariga bolaget ändra villkoren.
Matleverantörerna som erbjuder leverans av restaurangmat är många i Stockholm: Foodora, Wolt, Hungrig – och Ubereats. Det senare bolaget, ägt av amerikanska Uber, är nu i blåsväder efter att arbetsvillkoren uppmärksammats.

På grund av den täta konkurrensen pressas även lönerna, vilket framkommit sedan tidigare . När nyhetssajten Breakit skickade ut en reporter som wallraffade som cykelbud i två veckor hos både Ubereats och Foodora blev det ännu tydligare under vilka usla villkor som buden arbetar under.

I sitt reportage lyckades reportern Erik Wisterberg dra ihop en summa motsvarande en snittlön på 39 kronor i timmen, före skatt, efter sju pass som bud för Ubereats.

Företaget betalar inte fasta timlöner, utan använder sig av garantiersättningar som ges ut när buden lyckats dra ihop ett specifikt antal beställningar. Men eftersom det gäller för alla bud innebar det att det inte fanns tillräckligt med väntande beställningar för att reportern under sina pass kunde nå upp till garantinivån, utan tvingades vänta oavlönad.

Efter att reportaget publicerats under onsdagen meddelade Uber i en kommentar till Breakit att man nu kommer att ändra på villkoren för buden.

"För det första, vi sänker antalet beställningar kurirerna måste leverera per timme för att få ta del av garantiersättningen, även när det är färre inkommande beställningar. För det andra, vi har börjat samla ihop de bästa lärdomarna från de mest effektiva kurirerna som använder plattformen och kommer att dela dessa med de kurirer som traditionellt haft historiskt lägre intjäningar”, skriver bolagets Sverige-chef, Zoltan Fekete, i en kommentar till Breakit.

Under de sex pass Breakits reporter gjorde som bud för Foodora tjänade han in en motsvarande snittlön på 168 kronor i timmen före skatt. Enligt en ackompanjerande uträkning gjord av Breakit kan man konstatera att företaget förlorar på varje leverans
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078