23948sdkhjf

Kycklingindustrins vatten ska bli dricksvatten

Guldfågelns slakteri är en Ölands största vattenslukare – nu ska man vara en del av lösningen för öns vattenbrist.
Under förra året drabbades Öland av akut vattenbrist efter rekordlåga grundvattennivåer. Även i år förväntas vattenbrist, då grundvattennivåerna fortsatt är låga kombinerat med en dålig nederbörd under vintern.

Enligt siffror från Mörbylångas kommun är Guldfågeln, som har drygt 500 anställda vid sin anläggning på ön, en av Ölands storkonsumenter. Cirka en fjärdedel av allt kommunalt vatten på ön gick till kycklingproducenten under 2015, enligt P4 Kalmar .

Nu siktar man på att vara en del av lösningen istället, då man i dagsläget testar för att göra dricksvatten av det vatten som Guldfågeln använts sig av på sin anläggning.

Enligt P4 Kalmar har testerna för att rena industrivattnet från kycklingproducenten pågått några månader, och nu har även kommunen begärt tillstånd från Livsmedelsverket för att få ta projektet vidare.

– Man kan förstå att det kan vara ett psykologiskt motstånd, att man tänker att det kan vara något farligt i det. Men det kommer att blir ett väldigt rent vatten. Det kommer att bli Mörbylånga kommuns renaste vatten, säger Peter Asterberg från Mörbylånga kommun till radiokanalen.

Om två år tror man att det nya vattenverket, genom vilket vattnet ska renas, står klart.
Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078