23948sdkhjf

Förslaget: Gårdar i Skåne ska få sälja alkohol

Efter att en majoritet i Region Skånes folkhälsoberedning röstat ja till en motion om gårdsförsäljning ska ärendet vidare till regeringen.
Liberalernas motion om att låta gårdar i Skåne sälja öl och vin under en provperiod på tre år har nu röstats igenom av folkhälsoberedningen i Region Skåne. Nästa steg blir att ansöka hos regeringen för att få igenom förslaget.

– Skåne kan nu få friheten att ha gårdsförsäljning av vin och öl. Det skulle innebära ett enormt lyft för hela Skåne med ökad turism och fler arbetstillfällen, säger Cristina Glad (L), vice gruppledare för Liberalerna i Region Skåne.

Frågan om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol har tagits upp många gånger under 2000-talet, och Skåne är inte heller den första regionen som försökt få igenom en provperiod. Samtliga förslag har avvisats.

Senast för några veckor sedan lyfte en moderat från Östergötland frågan om att låta länet ha en provperiod för försäljning, vilket bemöttes av ett svar från folkhälso-, sjukvårds-, och idrottsminister Gabriel Wikström.

I svaret menade han att en sådan försäljning skulle innebära att Systembolagets monopol legitimitet kan ifrågasättas, vilket i sin tur skulle vara ett mot folkhälsan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094