23948sdkhjf

Läkare vill införa säljförbud efter kycklingsmittan

En smittskyddsläkare föreslår ett införande av gränsvärden för smittämnen i alla livsmedel efter mer än ett år av problem med campylobacter från färsk kyckling.
Tidigare i år var smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo från Region Gävleborg en av de smittskyddsläkare som pekade ut färsk kyckling som orsaken till den onormalt höga smittograden av campylobacter.

Nu uttalar han sig igen, och förespråkar ett förbud för kyckling och annan mat som riskerar att smitta människor, skriver TT.

I dagsläget är campylobacter inte reglerad i lagstiftningen jämfört med till exempel salmonella, en sjukdom som smittskyddsläkaren likställer med campylobacter.

– Vi smittskyddsläkare anser att Livsmedelsverket nog skulle kunna göra mer med den lagstiftning som finns, men det är inte vår sak att tolka livsmedelslagen, säger Signar Mäkitalo till TT.

Att minska på förekomsten av campylobacter har varit på agendan hos både producenter och myndigheter under en längre period. Den senaste rapporten visar att antalet sjukdomsfall minskar, men att det fortfarande är onormalt många drabbade.

Föreslår lagändring
Därför vill Signar Mäkitalo att lagen ska ändras genom ett införande av gränsvärde för smittämnen i livsmedel. Om gränsvärdet passeras vill han att myndigheterna ska kunna förbjuda producenter att sälja livsmedlet. För att kunna ändra i lagen bör först en rimlig nivå för smittämnen också sättas, menar smittskyddsläkaren.

I en provtagning som Livsmedelsverket utförde i mars på kycklingproducenternas produkter, uppvisade kyckling från vissa producenter inte ett innehåll av campylobacter medan största producenten Kronfågel var sämst. Provtagningen visar alltså på att campylobacter går att undvika.

– Med stor sannolikhet handlar det om ordning och reda och en god hygien. Om man har det så minskar risken avsevärt för smitta. Det är mycket möjligt att industrin tar ett helhetsgrepp, men det är inget man lyckats redovisa i så fall, säger Signar Mäkitalo till TT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078