23948sdkhjf

Brister i livsmedelshygien bland ungdomar

En av fem niondeklassare vet inte att kyckling behöver vara genomstekt, visar ny undersökning.
En ny undersökning, som härstammar ur en doktorsavhandling från Uppsala universitet, visar att elever i årskurs 9 inte har särskilt bra koll på livsmedelshygien.

Drygt 500 elever från 16 svenska skolor tillfrågades i undersökningen, som kommer efter en period där antalet personer smittade av campylobacter från färsk kyckling varit högre än normalt.

Bland annat visste inte en av fem av de tillfrågade eleverna att kyckling behöver vara helt genomstekt innan man äter den.

Drygt hälften uppskattar att kyltemperaturen bör ligga på åtta grader (rekommenderat är fyra grader) och lika många tror att det är ok att äta av köttfärs som inte tillagats, visar undersökningen.

Dessutom visade undersökningen på bristande kunskaper om korskontaminering hos ungdomarna.

Samtidigt räknar Livsmedelsverket med ungefär en halv miljon fall av matförgiftning om året, vilket innebär en kostnad på cirka en miljard kronor.

Enligt författare till avhandlingen borde både undervisning och utgivandet av information bli bättre om antalet matförgiftningar ska stävjas.

– Om vi som konsumenter ska få bättre kunskap om mathygien kanske det krävs fler timmar i konsumentkunskap i skolan där det idag är det minsta ämnet på 118 timmar. Elever som hade lärare som tidigare i sina liv arbetat med mat, presterade bättre. Dessutom kan det finnas anledning för livsmedelsverket att erbjuda mer undervisningsmaterial och information till lärare i ämnet, säger Marie Lange, doktorand i kostvetenskap vid Uppsala universitet, till SVT Nyheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14