23948sdkhjf

Nästan alla varslade hos Fazer sägs upp

Samdistributionen med konkurrenten Polfärskt gör att 21 personer får lämna Fazer Bageri i Värmland.
Fazer bageri har sedan januari genomfört åtgärder enligt sitt nya sparprogram. Över 100 personer inom företaget varslas och totalt ska Fazer spara in 50 miljoner kronor med det nya programmet.

En av de senaste åtgärderna gjordes i slutet av februari, när man varslade 23 av de totalt 24 säljarchaufförerna på sin omlastningscentral i Karlstad. Enligt Fazer berodde varslet främst på lönsamhetsproblem gällande de egna leveranserna.

Samtidigt luftade man idén om att istället starta ett samarbete med konkurrenten Polfärskt för distributionen.

21 av 23 sägs upp
Nu står det klart att Fazer och Polfärskt, som till hälften ägs av Polarbröd, kommer att inleda det nya distributionssamarbetet i september. Även Fazers förhandlingar med fackförbunden är nu klara, vilket innebär att 21 av de 23 varslade sägs upp.

Fazer själva menar att beslutet kommer ge en effektivare modell för områden med mindre tätbefolkade orter.

– Det är ett mycket tråkigt besked vi har lämnat till våra kollegor i Värmland. Vi har stor förståelse för att det är en tung tid framför dem. Det utökade distributionssamarbetet är en fördelaktig lösning ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv som samtidigt säkerställer servicen till kunder i mindre tätbefolkade områden, säger Anna Månsson, säljdirektör för Fazer Bageri.

Det nya samarbetet innebär att Polfärskt kommer hantera order, distribution, returhantering och plock av Fazer Bageris produkter.

Kritiserat samarbete
Tidigare i maj kritiserade fackförbundet Livs arbetsplatsombud för säljande chaufförer på Fazer förslaget att samarbeta med konkurrenten, i en kommentar till Värmlands Folkblad.

– Vi går till en av våra största konkurrenter som ska leverera vårt bröd. Det kan få enorma konsekvenser på vår säljkår. Tänk om det här är ett prov på om det fungerar med Polfärskt? Då kommer fler regioner att bli drabbade, sade Håkan Nedlund i mitten av maj till Värmlands Folkblad .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079