23948sdkhjf

Spendrups testkör pizza gjord på ölrester

Kvarblivet drav används till uppvärmning, djurfoder – och pizza. Skaparen: "Nu kan man inte bara dricka, utan även äta öl".
Spendrups har sedan 2015 satsat stort på att återvända det som blir över efter ölproduktionen – det krossade kornmalt som efter en användning i bryggningen blir till en restmassa kallad drav.

Bryggeriet i Grängesberg har de senaste åren fasat ut oljeanvändningen för att istället utvinna egen bioenergi från dravet, som torkas till pellets för förbränning. I januari nästa år planerar Spendrups att dravbränningen kommer vara grunden för en helt klimatneutral produktion på bryggeriet.

Ett annat vanligt användningsområde för drav är kraftfoder i djuruppfödning, men på senare år har produkten även letat sig in i livsmedelstillverkning.Ett exempel är energibars från tillverkaren Regrained som snabbt blivit en internationell snackis.

Även Spendrups testar nu att använda dravet i livsmedelstillverkning genom ett samarbete med renommerade Stockholmspizzerian 800 grader (vinnare av DN:s restaurangpris Gulddraken i februari).

Kan få större spridning
Resultatet är pizzan Chiara Organica, gjord på deg med en tredjedel andel drav från produktionen av ekologiska Norrlands Guld ljus.

– Nu kan man inte bara dricka, utan även äta öl. Smaken blir lite grövre, brödigare och fylligare; bärsigare helt enkelt, säger Anders Östblom på 800 grader.

Pizzan, som tack vare dravet är rik på både protein och fiber, kommer att serveras i en vecka i mitten av juni hos 800 grader. Dessutom kommer den att säljas i större skala under de båda musikfestivalerna Way out West och Popaganda senare i sommar.

I det fall sommarens experiment visar sig vara en hit kan Spendrups även tänka sig att ge andra möjligheten att använda dravet.

– Om det faller väl ut så vill vi också att se över möjligheten för pizzerior att beställa drav direkt från oss framöver, säger Stefan Santos, marknadschef för öl på Spendrups.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125