23948sdkhjf

Siljans har hittat nytt mål för biprodukterna

Efter ett knappt år med nya slakterianläggningen har Siljans chark etablerat en mer hållbar väg för slaktbiprodukterna.
För ungefär ett år sedan stod Siljans charks nya utbyggnad på slakteriet utanför Rättvik klar. Här ville man hitta nya sätt att hantera de biprodukter som blir över efter slakten.

– Tidigare gick alla biprodukter, som bland annat organ, till biogasproduktion i Linköping, säger Runar Gustafsson, slakterichef.

Den lösningen innebar både dyra och miljöpåverkande transporter. Under året har man nu utbildat personalen och efter hand utformat den nya anläggningen för att kunna hitta ett annat mål för biprodukterna.

Istället kan man nu göra vara av totalt 16-18 ton slaktbiprodukter som tidigare blev biogas. En del blir hundfoder, där man tecknat avtal med kunden Pondus foder, och en del – bland annat hjärta, lever, tunga – går nu istället på export.

Fortfarande går en del av biprodukterna till Linköping för att bli biogas, men nu med mer effektiva transporter genom hjälp av ett återvinningsföretag i Rättvik.

Förhoppningen och målet är att volymerna för mer hållbara varor av biprodukter ska växa. Genom att använda slaktbiprodukterna gör man även om kostnader till intäkter.

– Det är en rolig utmaning att hela tiden hitta nya sätt att ta till vara på hela djuret och på sådant vi slängt tidigare. Målet är att hitta mer och mer hela tiden och att få det att funka i alla led i slakteriet samt att utbilda personal, säger Johannes Renman, slaktare och ansvarig för biprodukter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079