23948sdkhjf

Norrländska aromer mot global marknad

Studier för att göra extrakt från fjällväxter till en ny näringsgren pågår – ska rikta sig mot tillverkare inom mejeri-, dryckes- och konfektyrindustrin.
Forskningsinstitutet Rise har uppmärksammat en ny trend som med lite hjälp kan sätta norrländska aromer från växter och bär på en global karta.

Just nu driver man ett utvecklingsarbete i Jokkmokk tillsammans med en lokal företagsgrupp, där man framställer extrakt från växter och bär som kvanne, älgört, blåbär och ängssyra. Under sommaren kommer man att genomföra en odlingsinriktad förstudie.

– Det finns många växter i den norrländska floran som har stor potential att förädlas till högvärdiga och attraktiva produkter för en global marknad, säger Roger Uddstål, som arbetar på Rises enhet för jordbruk och livsmedel i Umeå, i ett pressmeddelande.

Redan för några år sedan blev flera småföretagare i området kring Jokkmokk kontaktade av svenska och danska ingrediensföretag, där intresse uttrycktes för att hitta leverantörer av naturliga aromer.

Framförallt är det avsaknaden av teknisk kunskap som sätter käppar i hjulen för att en större utvinning ska ta form, menar Rise.

För att hjälpa de lokala företagen har man därför startat en tekniksatsning – både för att extrahera ämnen, men också för att lära intresserade företagare om bland annat aromkemi samt utvinning och produktion av ämnena.

– Aromkomponenter kan vara naturliga eller syntetiskt framställda, men konsumenter efterfrågar i ökad utsträckning naturliga ingredienser och många livsmedelsföretag söker nya smaker – gärna svenska, säger Roger Uddstål.

Framförallt tror man att tillverkare inom mejeri-, dryckes- och konfektyrindustrin skulle kunna dra mest nytta av de norrländska aromerna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078