23948sdkhjf

Andra klassens äpplen i handeln efter kall vår

Frostskadade så kallade klass två-äpplen kommer att säljas till konsumenter för att undvika både svinn och brist.
En tredjedel av årets äppelskörd har frostskador – dessutom är skörden mellan 20 till 25 procent mindre än vanligt.

Det gör att äppelodlarnas samarbetsorganisation Äppelriket och Jordbruksverket tvingas till undantag, dels för att slippa skicka en stor del av äpplena till industribruk och dels för att möta efterfrågan, skriver tidningen ATL .

En kall vår har gjort att många äpplen fått frostskador, som egentligen bara påverkar utseendet och inte kvaliteten. Skadorna brukar vanligtvis göra att äpplena sorteras i klass två, och säljs till industrin istället för konsumenter.

Men eftersom det är såpass många äpplen som drabbats i år har Jordbruksverket och Äppelriket kommit överens om att även låta dessa äpplen, som har deformeringar kallade "frostslips" (en strimma, säljas i handeln.

– Klass två-äpplen brukar vi inte vilja sälja i butiker, men i år känner vi att vi måste backa för att se till att konsumenter kan få svenska äpplen under hyggligt lång tid, säger Henrik Stridh, vd för Äppelriket, till TT .

I vanliga fall skickas äpplen med frostslips längre än fyra centimeter till tillverkningsföretag, där de tillsammans med bland annat insektsskadade äpplen blir till exempel äppelmos.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078