23948sdkhjf

Livsmedelsverket: Minskade fynd av listeria

Livsmedelsverkets tester visar att fynden av listeria i både färdiga fisk- och charkprodukter och hos producenter minskat senaste åren.
Efter att Livsmedelsverket genomfört två kontrollprojekt under förra året fann man att listeria i kallrökt eller gravad fisk och skivade charkprodukter i butik samt på utrustning och i lokaler hos producenter minskat.

Totalt analyserade man 601 prov av skivad kallrökt eller gravad fisk och skivade charkprodukter från butiker i 46 kommuner. Man fann listeria i endast tolv av 290 fiskprov, en rejäl minskning jämfört med 2010 då man fann listeria i 14 procent av proven.

Endast tre av 311 charkprodukter visade på innehåll av listeria, och då i låga halter. Man fann även bakterien i 14 procent av 22 charkanläggningar och 28 procent av 25 fiskanläggningar som undersöktes, en minskning jämfört med tidigare tester.

Men även om listeria minskat överlag fann man enstaka produkter med höga halter.

– Det går åt rätt håll, men det är viktigt med fortsatt fokus på listeria. Företagen, och även myndigheterna, måste arbeta för att minska riskerna för förorening och tillväxt av listeria i ätfärdiga livsmedel, säger smittskyddssamordnare Mats Lindblad i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078