23948sdkhjf

Certifierat svenskt ägg: check

Lagom till äggets dag – ny märkning ska visa konsumenten vilka ägg som uppfyller branschens uppsatta krav.
I dag, fredag, är det äggets dag – något som branschorganisationen Svenska ägg tar vara på genom att upplysa om det nya märkningssystem man infört.

Äggkoden, som gör att varje ägg producerat inom EU kan spåras tillbaka till gården det kommer ifrån, har nu sällskap av en checkmärkning i rosa. Enligt organisationen ska den visa att äggproduktionen uppnår flera av branschens uppsatta krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet.

– Kraven på spårbarhet, djurskydd, trygghet och garantier blir allt viktigare för konsumenterna. Certifieringen är ett sätt att visa att vi, hela äggbranschen, tar det på allvar och säkerställa att vi producerar världens bästa ägg, även framåt, säger Axel Lagerfelt, ordförande i branschorganisationen Svenska ägg, i ett pressmeddelande.

Checkmärkningen ska därmed visa att hela kedjan – från avel till butik – är säkert. Arbetet med märkningen påbörjades redan 2015, och i dag är de flesta av Sveriges ägg certifierade.

– Att certifiera en hel bransch är och ska inte heller vara någon ”quick fix”, för då hade inte en certifiering behövts, säger Axel Lagerfelt.

Enligt organisationen, där medlemsföretagen inkluderar kläckerier, unghönsuppfödare, äggproducenter, packerier och foderföretag, är den här typen av arbete viktigt för att fortsatt vara både handelns och konsumentens förstahandsval, samtidigt som man lägger grunden för att skapa fler krav att uppfylla i framtiden.

I dag utgörs förbrukningen i landet av drygt 94 procent svenska ägg, enligt statistik från Jordbruksverket.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094