Nytt projekt ska lyfta ärtan

| Av Markus Jacobsson | Tipsa redaktionen

Nu ska projektet "Give peas a chance" få ärtan på benen igen efter Findus nedläggning i Bjuv.

Efter nedläggningen av Findusfabriken i Bjuv drabbades den svenska ärtodlingen hårt, enligt forskningsinstitutet RISE som nu satsar på utvecklandet av nya typer av livsmedel av ärtor.

Tillsammans med livsmedelsföretagen Food for Progress, Lyckeby Starch samt Findus ärtodlarförening satsar nu forskare på nya marknader och en ny produktkategori av vegetariska livsmedel. Till ändamålet har man fått närmare 6 miljoner kronor i bidrag från en EU-fond.

Läs också: Soja-initiativ får medlemspåfyllning

Forskarna ska utveckla den svenska ärtodlingen för att på så sätt kunna få fram nya typer av livsmedel av ärtor, och Lina Svanberg, forskare och FoI-ledare vid RISE enhet Jordbruk och livsmedel, säger att ärtorna har de egenskaperna som behövs.

Läs också: Sydgrönt etablerar sig hos Foodhills

– Den innovationen är möjlig genom att ärtproteiner bildar ett sammanlänkat fibernätverk när det utsätts för rätt temperatur och tryck. Den egenskapen finns hos endast få växtbaserade proteiner. Utöver ärter är det främst sojabönor som uppvisar liknande egenskaper, säger hon i ett pressmeddelande.

Alternativ till sojabönan
Enligt Lina Svanberg kan projektet resultera i ett nytt alternativ som grund för nya växtbaserade livsmedel.

– Det här kan bli ett sätt att hitta ett hållbart svenskt alternativ till sojabönan, som grund för att producera nya växtbaserade livsmedel med spännande texturer och smaker. Då skulle vi åstadkomma tre vinster: minskad klimatpåverkan, förbättrad folkhälsa och en satsning på lokal, lönsam svensk jordbruksproduktion.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Grillentusiast JO-anmäler länsstyrelsen

Sommarens totala eldningsförbud gjorde många grillentusiaster besvikna. En man från Ramdala, strax utanför Karlskrona, anmäler nu länsstyrelsen till JO, Justitieombudsmannen, efter att ha fått semestern förstörd.

Hon blir Spoons nya försäljningschef

" Att få chansen att driva affären framåt känns spännande och roligt"

Ny packlösning för minskat matsvinn

Konsum i Karlstad bygger om

Lidl slutar sälja engångsartiklar av plast

Misstänkt grov mordbrand hos Coop Extra i Fagersta

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Nu brygger Guinness öl på amerikansk mark

Satsningen är den första i USA på 60 år.

Han blir ny CTO för Matsmart

Ska bygga matjättens nästa plattform.

Ölmärket Coronas ägare mångmiljardinvesterar i cannabis

Ett nytt sätt att hitta intäkter under svag tillväxt.

Nu kan du prata med MonICA

Kinnevik satsar på norsk nätmat

Vill främja hållbart fiske

Kocken och kreativa ledaren kan numera också titulera sig som ambassadör för hållbart fiske.

Värmen sänker tron på framtiden

Axfood: ”Torkan får långvariga och kraftiga effekter på handeln”

Sommarens hetta och torka har tvingat många köttbönder till nödslakt. - Detta får långvariga och kraftiga effekter på handeln, säger Claes Salomonsson, presschef hos Axfood.

Alkoholfri öl mer populärt än någonsin

Det visar en undersökning framtagen på uppdrag av Carlsberg.

Ny nod för life science och livsmedel

Hon valde Ica före Dramaten

Svenska Dagbladets före detta vd blir ny marknadsdirektör.

Livsmedelskedjor bygger laddstationer i Tyskland

Flera detaljhandelskedjor i Tyskland satsar nu på att kunna erbjuda snabbladdstationer utanför sina varuhus.

Hon blir Brand and Category Manager för Oumph

Kommer närmast från Orkla.

Sommaren innebar hög tillväxt för Alvestaglass

Livsmedelsverket: Spara på dricksvattnet

Trots regnet som kommer nu bör man ändå ta vara dricksvattnet.

Ekologiskt jordbruk klarar torkan bättre

Detta enligt en rad forskningsrapporter.

Läget akut för svenska flodkräftan

Men trots att arten är nära utrotning uppmanas svenskarna att prioritera den före signalkräftor.

Wayne’s Coffee breddar sitt veganska utbud

Inför fler rätter med Oumph på menyn.

Importföretag firar framgångar

Domsjö fabrikers nya produkt kan göra korvskinn av trä

Klassisk korv får klimatsmart kompanjon

Nu startar äppelskörden

Ölen kan bli dyrare

Torkan tvingar kedjan till småpotatis

Fransk jätte köper ekokedja

Rekordsommar – för konkurser

Kunderna får övernatta i sval butik

Rekordsommar – för konkurser

Planerad 10 miljoner kronors omsättning

Comeback på Systembolaget för Karmeliten Festbier

Se alla Företagens egna nyheter

Seminarium: Ny utgåva av ISO 22000 – Ledningssystem för livsmedelssäkerhet

Minskat spill till glädje för miljön

Världens bästa automationslösningar

Härdat glas är en stark lösning - Kontakt Mirit Glas

Vägen till innovativa lösningar går genom produktutveckling

Har du ett nytt projekt?

Besök os på FachPack 2018 i September

IMA dairy food GASTI

AF Packaging Solutions

Compact I/O 5069 ger högre prestanda och diagnostik för smarta maskiner

IMA dairy food HAMBA

Nyemission ger Tyringe ny delägare

IMA dairy food BENHIL

IMA dairy food ERCA

SSI SCHÄFER realiserar high-tech distributionscenter för IKEA

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Update nr 32 ute nu

Ny kvalitetsansvarig hos Hallins Production AB

Bull Salicath ApS

Flygande start för KUKA smartPAD-2 – smidigare hårdvara.

Lagafors gjorde processen kort på kvalitetsinriktat slakteri

Följ loppet minut för minut

Sommarkampanj Lagerlådor

IMA dairy food HASSIA

Dansk härdningsteknik til rostfritt stål lösa utmaningar hos MAN Diesel & T...

Sänd till en kollega

0.177