23948sdkhjf

Nytt projekt ska lyfta ärtan

Nu ska projektet "Give peas a chance" få ärtan på benen igen efter Findus nedläggning i Bjuv.
Efter nedläggningen av Findusfabriken i Bjuv drabbades den svenska ärtodlingen hårt, enligt forskningsinstitutet RISE som nu satsar på utvecklandet av nya typer av livsmedel av ärtor.

Tillsammans med livsmedelsföretagen Food for Progress, Lyckeby Starch samt Findus ärtodlarförening satsar nu forskare på nya marknader och en ny produktkategori av vegetariska livsmedel. Till ändamålet har man fått närmare 6 miljoner kronor i bidrag från en EU-fond.

Forskarna ska utveckla den svenska ärtodlingen för att på så sätt kunna få fram nya typer av livsmedel av ärtor, och Lina Svanberg, forskare och FoI-ledare vid RISE enhet Jordbruk och livsmedel, säger att ärtorna har de egenskaperna som behövs.

– Den innovationen är möjlig genom att ärtproteiner bildar ett sammanlänkat fibernätverk när det utsätts för rätt temperatur och tryck. Den egenskapen finns hos endast få växtbaserade proteiner. Utöver ärter är det främst sojabönor som uppvisar liknande egenskaper, säger hon i ett pressmeddelande.

Alternativ till sojabönan
Enligt Lina Svanberg kan projektet resultera i ett nytt alternativ som grund för nya växtbaserade livsmedel.

– Det här kan bli ett sätt att hitta ett hållbart svenskt alternativ till sojabönan, som grund för att producera nya växtbaserade livsmedel med spännande texturer och smaker. Då skulle vi åstadkomma tre vinster: minskad klimatpåverkan, förbättrad folkhälsa och en satsning på lokal, lönsam svensk jordbruksproduktion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11