23948sdkhjf

Sia Glass och Oatly går skilda vägar

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Båda företagen vill fortsatt växa – väljer att avsluta samarbetet efter 16 år. Sia Glass vd: Vi beslutade tillsammans att det är bättre att vi delar på oss.

Sia glass och Oatly avslutar sitt samarbete, som först startade 2001.

Avslutandet av samarbetet, som inneburit att Sia tillverkat vegetabiliska frusna havredesserter (jämförbara med glass) åt Oatly, är ett gemensamt beslut, säger Rolf Frid, vd för Sia Glass, till Food Supply.

– Vi växer med ungefär en procents marknadsandel om året, och har gjort det i 17 år i rad. Vi står nu i en balansgång om vi behöver bygga till fabriken eller inte. Och med deras önskemål om en stark tillväxt och vår produktionsbegränsning så beslutade vi tillsammans att det är bättre att vi delar på oss än att vi ska börja fundera på vilka produkter som ska prioriteras i vilket läge, säger Rolf Frid, och förtydligar:

– Vi har båda två en ambition som är lika stark och som egentligen inte går att förena.

Även skött försäljning
I och med samarbetet har Sia Glass säljkår även skött försäljningen av Oatly-produkterna i den svenska dagligvaruhandeln, medan Oatly haft eget ansvar för försäljningen i exportländer.

Läs också: Här är företagen som kan vinna reklampriser

Det innebär att Sia Glass både har haft kunderna i Sverige – och Oatly själva som kunder för produkten – eftersom man köpt havrebasen och sedan sålt tillbaka produkterna.

Samarbetet tog sin början i Oatlys havredryck, när Sia glass ägare Per Stenström, som enligt vd Rolf Frid alltid är intresserad av nyheter inom livsmedelsbranschen, funderade på om man också kunde göra glass på den.

– Vi var med initialt och testade ut hur man skulle kunna göra en havreprodukt som är fryst och kan jämföras med glass, och på den vägen var det. Sen har det växt, sakta och successivt, med deras utveckling, säger Rolf Frid.

Läs också: Oatly ökar takten efter USA-framgångar

Rolf Frid beskriver Sia Glass som drivande i produktutvecklingen i början av samarbetet, där man försökte implementera glasstanken till frusen havredessert.

– Sen har de efterhand växt kunskapsmässigt i sin organisation och på senare år är det mer de som har drivit produktutvecklingen genom sin kunskap om vad man kan göra med havreprodukten. Så de har ju kommit ikapp och förbi oss vad gäller kunskapen att göra havremjölksprodukter.

Motsvarar 5 procent i totala produktionen
Räknat i produktion under senaste året handlar det om ungefär 1 miljon liter av Oatlys produkter, vilket utgör ungefär 5 procent av Sia Glass totala produktion i dagsläget.

För Sia Glass innebär det att man fyller den kvoten med egna produkter, och dessutom kan man skjuta fram en utökning av anläggningen en period.

– Vi får möjlighet att expandera ytterligare med vårt varumärke i vår nuvarande fabrik, så vi kan skjuta på vår tillbyggnad kanske ett år eller två. Vilket ju i konsolideringssynpunkt gör jättemycket.

Då ser ni själva en kommande produktionsökning?

– Ja, vi har haft den ambitionsnivån att vi ska ta oss en bit till när det gäller marknadsandelar. Vi ser inte att vi bromsar just nu, utan vi fortsätter växa även om marknaden just nu är lite kärv. Under 2017 har glassmarknaden sjunkit lite grann, medan vi stått stilla. Men genom att stå stilla växer vi ju marknadsandelsmässigt, säger Rolf Frid, och lägger till att man räknar med att öka tillväxten under 2018.

Övergångsperiod nästa steg
Från och med 12 mars nästa år kommer Oatly att ta över ansvaret för sitt sortiment av frusna havredesserter.

Fram tills dess kommer produktionen ligga i en övergångsfas – Sia Glass har nu gjort en kunskapsöverföring till Oatly för att de lätt ska kunna ta vidare produktionen till ett nytt ställe.

Läs en uppföljande intervju med Oatlys kommunikationsdirektör Cecilia Sjöholm här.
Mer om: Oatly | SIA Glass
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här möter livsmedelsförpackningen framtiden

Energidryck kan komma att begränsas

Brott mot livsmedelslagen kan ge fängelse

Lantmännen Lantbruk på väg mot en helt fossilfri produktion

"Förutsättningarna är goda för att allt ska gå enligt plan"

100 procent hållbar choklad från Fazer till jul

Inspirerat av spanska saluhallar

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Ny vd för Indevex Watertech

Kommer närmast från en tjänst med fokus på support och problemlösning i livsmedelsindustrin.

Klartecken för ny Lidl i centrum

Alla gräver inte guld vid gränsen

Gottekungen.se lägger ned. Kunderna rasar: "Kända bland de flesta banker nu".

1

Ekologisk mat är sämre för klimatet

Det visar en ny studie från Chalmers.

Dole säljer i Sverige och Finland

Godiva lanserar nytt i sitt sortiment av exklusiv belgisk choklad

Säljs lagom till jul.

Alla gräver inte guld vid gränsen

Gottekungen.se lägger ned. Kunderna rasar: "Kända bland de flesta banker nu".

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Avser Pucko med bäst före datum den 26 september 2019.

Lanserar ersättning för plastsugrör

De vann Matverk Värmland

”En sensorisk väl framtaget produkt med många användningsområden som kan vandra från skogen till krogen.”

Ekologisk julskinka bjöd på fettchock

Icakuriren har granskat en rad julskinkor.

Bayns sockerersättare i choklad som säljs i svenska butiker

Så mycket måste matpriserna höjas för att täcka upp sommarens torka

Chefsekonomen: "Dock en snittsiffra"

Löfbergs nominerat till hållbarhetspris

Vinnaren utses 31 januari 2019.

Priserna fortsätter att dala

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Orkla säljer Mrs Cheng’s till Continental Foods

Svenska matjordar blir allt bördigare

Ökad odling av gräs till betande djur som leder till ökad mullhalt.

Nya matkoncept till Täby centrum

Anrik lanthandel lägger ner

Jäst gör fiskfoderolja av halm

Han är ny vd på Sales Support

Kavlis medarbetare delar ut miljonbelopp till välgörenhet

Matsmart retirerar från Norge

Delicato byter säljbolag

Matleveranstjänst till Malmö

Saffran hamnar på kryddhyllan

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Student öppnar obemannad butik

Se alla Företagens egna nyheter

USON Ultimato ® matavfallssystem

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Eurolådor

Konfigurerbara säkerhetsreläer - nu även med simulering offline

Synglas från Mirit Glas till process industrin

Ytterligare en ny Servicetekniker till Lagaforsteamet

Nytt fryslager åt GB-Grossisten

Kombinera fritt med nästa generations modulära drivsystem

Naturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktar

IMA DAIRY & FOOD Erca är förhandlad av Bull Salicath ApS

Trevlig helg

Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknader

EC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärande med hjälp av Artificiell Intelligens

ebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligence

Mirit Glas har ett av det största och mest välsorterade utbud av glasrör och glasstavar

Bull Salicath ApS

Julkalender SSI Schäfer

SSI Schäfer Julkalender 2018

Motordrivna membranpumpar för livsmedelsindustrin

Naturliga "clean label" färger och extrakt för drycker

Carlsson & Möller AB

Universal koppling till IO-Link

Enkel och praktisk IO-Linklösning

Spara energi för en halv miljon kronor per år

Frystorkad avokadopulver - lätt, hälsosamt och minimalt svinn

Sänd till en kollega

0.201