23948sdkhjf

Osttillverkare från Malmö blev årets nybyggare

Palestinsk ost på svensk mjölk ett framgångsrecept för Nablus mejeri – tog emot pris från kungen.
Årets nybyggare i kategorin årets nystart verkar i Malmö: Nablus mejeri, som tillverkar flera orters ost och specialiteten yoghurtbollar efter palestinsk hantverkstradition, fick under torsdagen ta emot priset från årliga utdelaren Kung Carl XVI Gustaf. Dessutom erhåller man en prissumma på 100 000 kronor.

Priset, som instiftats av Internationella företagarföreningen, har sedan 18 år tillbaka delats ut till ett nystartat lyckat företag som ägs av en person med utländsk bakgrund.

I en av prisets två kategorier stod Nablus mejeri som vinnare, där juryn bland annat lyfter fram medgrundaren Mohamed Godeh "för att han på ett modernt sätt lyckats förädla hantverkstraditioner från sitt gamla land med lokala svenska leverantörer".

Bland företagets produkter syns bland annat ostar som akkawi, nablusi och halloum, där den senare är en variant på den cypriotiska halloumiosten.

– I mitt hemland Palestina har vi speciell ost men jag hittade inte den här i Sverige – så projektet började i det. Vi hittade mjölken och började göra osten för oss privat i familjen, men sedan tänkte vi ”Varför inte producera det här för fler?", säger Mohamed Godeh till näringslivssajten 8 till 5 .

Mejeriet, som även uppmärksammas för sina yoghurtbollar, tippas av juryn att ha stora förutsättningar att bli framgångsrika framöver och man har redan avtal med bland annat Coop, Ica och City Gross. I dag finns produkterna på en rad ställen i Skåne, i ett par butiker i Stockholm, samt på export i Danmark och Tyskland.

Till 8 till 5 uppger ägaren att man siktar på att utveckla fler produkter med hjälp av prissumman och så småningom öka produktionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078