Nya djurskyddsregler ska ge ökad produktion
Jordbruksverket: "Ger goda förutsättningar för en ökad produktion av livsmedel utan att djurskyddet försämras".
– Vi känner oss trygga med att dessa djurskyddsregler ger goda förutsättningar för en ökad produktion av livsmedel utan att djurskyddet försämras eller att den låga användningen av antibiotika i svensk djurhållning riskeras, säger Ingrid Eilertz, chefsveterinär och chef för avdelningen för djurskydd och hälsa hos Jordbruksverket.
Grisuppfödningen är ett av områdena man har gjort regelförändringar i, framförallt för att öka konkurrenskraften. Enligt Jordbruksverket har uppfödningen utvecklats mycket de senaste decennierna, varpå man också vill utveckla reglerna.
En av de reglerna som tas upp är att uppfödare kan få vänja av smågrisar tidigare, men endast efter uppfyllande av elva stycken särskilda villkor och med veterinärt överinseende då grundregeln fortsatt är att smågrisarna ska få dia minst 28 dagar.
– Jämfört med dagens regler innebär de nya reglerna bland annat att krav ställs på att smågrisarna ska ges extra omsorg och hälsoövervakas av djurhälsoveterinär. De grisbönder som uppfyller kraven får möjlighet att avvänja smågrisarna omgångsvis där minst 90 procent av smågrisarna är 26 dagar gamla eller äldre och ingen gris är yngre än 21 dagar, säger Gunnar Palmqvist, djurskyddshandläggare på Jordbruksverket.
Regelförändringarna sker för djurslagen nötkreatur, gris, får, get, fjäderfä samt kanin och träder i kraft 1 december 2017.