23948sdkhjf

Insektsföretagare bjuds in till dialog

Livsmedelsverket vill ha företagens åsikter om kommande lagändring – "vill inte i onödan stå i vägen" för nya livsmedel.
I Sverige är det sedan 1997 förbjudet att sälja insekter som livsmedel – men i flera andra EU-länder har det tillåtits, något som beror på att lagen inte varit heltäckande när det kommer till att klassa alla former av insektsprodukter som nya livsmedel.

I januari nästa år ändras EU-lagstiftningen kring insekter som livsmedel, vilket innebär att lagen blir tydligare: de företag som vill sälja insekter som livsmedel inom EU måste först få ett godkännande via en prövning av ett vetenskapligt underlag som företaget själva presenterar.

Med den ändringen på horisonten bjöd Livsmedelsverket under gårdagen in sju insektsföretag för en dialog, där myndigheten informerade hur företagen ska göra för att få tillstånd. Samtidigt ville man också diskutera kring hur insektsföretagen ser på lagen och vad Livsmedelsverket kan göra för att skapa bättre förutsättningar.

– Livsmedelsverket är så klart positivt till nyföretagande, till innovation och nya livsmedel, och vill inte i onödan stå i vägen för något som kan bli framtidens klimatsmarta mat, säger Jan Sjögren, avdelningschef i livsmedelskontrollen på Livsmedelsverket.

FN har tidigare lyft fram insekter som ett livsmedel för framtiden, där en resurssnål produktion ger en stor potential. Nyligen har SLU släppt en rapport där man också undersöker potentialen i en specifik insekt som livsmedel.

I en ny studie har man testat att ge grisar, som har ett liknande matsmältningssystem som människan, en diet bestående av syrsmjöl. Enligt studien kom man fram till att syrsor, som har ett högt näringsinnehåll, kan fungera som ett bra foder för grisar – något som pekar mot att det även passar bra för människor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109