23948sdkhjf

Svenska insektsföretag vill organisera sig

Nio företag som fokuserar på insekter som livsmedel förbereder för att bilda en egen branschorganisation.
I mitten av november bjöd Livsmedelsverket in flera svenska insektsföretag till dialog, för att diskutera hur myndigheten kunde ge bäst förutsättningar för företagen att etablera sin verksamhet.

I väntan på huruvida Sverige kommer att tolka dagens EU-lagstiftning på ett liknande sätt som Danmark och Finland, där hela insekter godkänts som livsmedel, väljer nio svenska insektsföretag nu att påbörja arbetet för att bilda en egen branschorganisation. Med det hoppas man kunna underlätta en övergång till en ny tolkning.

Avsiktsförklaringen om att bilda organisationen ser man som ett första steg. Namnet kommer att bli "Insektsföretagen" och organisationen kommer att hamna under Livsmedelsföretagens paraply.

Framförallt vill man till en början fokusera på att utveckla riktlinjerna kring hur kraven på råvarorna ska se ut – både vid import och egen produktion – samt hur man så säkert som möjligt ska kunna erbjuda insekter som livsmedel till försäljning.

– Precis som det har tagits fram riktlinjer för branschen i vårt EU-grannland Finland, vill vi tillsammans med Livsmedelsverket jobba fram bra och tydliga riktlinjer här, säger Ellen Gellerbrant, tillförordnad talesperson för Insektsföretagen (även verksam inom medlemsföretaget Hakuna mat), i ett pressmeddelande.

Från Livsmedelsföretagens sida ser man bildandet av den nya organisationen som ett spännande nytillskott, samtidigt som man hoppas att insekter snart godkänns som livsmedel:

– Det finns många duktiga och seriösa svenska insektsmatsentreprenörer och Livsmedelsföretagen välkomnar bildandet av branschföreningen Insektsföretagen, säger Rasmus Bäckström, delbranschansvarig på Livsmedelsföretagen.

De totalt nio medlemmarna i nya organisationen Insektsföretagen:
Abit Circular
eat:em AB
Entofoder
Global Bugs Holding AB
Hakuna Mat AB
Kafka of Sweden foods ek
Nutrient Sustainable Development Sweden AB
Qvicket AB
Tebrito AB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14