23948sdkhjf

Botulism inte kopplat till svenska charkföretaget

Livsmedelsverkets utredning visar att Eldsberga charks produkter inte var smittkällan för de fyra fall av botulism som rapporterades i december.
I december rapporterades fyra fall av den ovanliga sjukdomen botulism i Göteborg, där smittkällan först misstänktes vara en charkprodukt från halländska företaget Eldsberga chark. Partiet, som sålts på tre ställen i Göteborg, återkallades och en utredning inleddes för att hitta smittkällan.

I utredningen, som Livsmedelsverket gjorde tillsammans med miljöförvaltningen i Göteborgs Stad, kom myndigheten fram till att Eldsberga chark inte brustit i sin hantering och man lägger därför ner ärendet mot företaget, skriver SVT Nyheter Halland .

– Jag tycker det är rätt och att Livsmedelsverket har handlat rätt gentemot oss. Vi blev utpekade och har öppnat vår dörr för att verkligen visa vad vi gör här. Som jag trott har de hittat att våra rutiner förebygger en sådan smitta till 100 procent, säger Sime Trosic, vd på Eldsberga chark, till SVT.

När företaget i december återkallade produkterna sade företagets vd att han inte trodde att man var smittkällan, men att han skulle lägga ner företaget om det visade sig vara så. Det slipper man alltså nu. I en kommentar till SVT hoppas han att ärendet fortsatt utreds, så att den riktiga smittkällan hittas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11