23948sdkhjf

EU vill öka import av sydamerikanskt kött för att få till handelsavtal

Förhandlingarna om ett handelsavtal mellan EU och Mercosurländerna är snart i hamn. En av punkterna som EU lagt in är en ökad exportkvot av nötkött för länderna, något som skapat oro hos vissa grupper inom unionen.
EU och Mercosurländerna (Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay) är i slutfasen av förhandlingar om ett handelsavtal, som kan bli ett av de största i EU:s historia.

Förhandlingarna, som pågått sedan 2004, har den senaste tiden snabbats på för att man ska hinna få till stånd en överenskommelse innan Brasilien går till val senare under 2018. Förhoppningen är att man ska bli klara innan mars 2018.

Ländernas exportkvot av kött till EU är en av punkterna som varit i fokus. I oktober förra året erbjöd EU en kvot på 70 000 ton nötkött om året, en kvot som nu ökats till 99 000 ton, rapporterar Reuters .

Bland annat Irland och Frankrike uttryckte oro över mängden i den tidigare föreslagna kvoten, eftersom de ser att lantbrukare i landet skulle kunna förlora på en ökad importkvot.

Jordbruksgruppen som Copa-Cogeca har kallat det nya erbjudandet för "oacceptabelt" – dels eftersom tre fjärdedelar av EU:s importerade nötkött (cirka 250 000 ton) i dag kommer från Mercosur-länderna, och dels eftersom sektorn står inför osäkra tider i och med Storbritanniens utträde ur unionen.

– I och med att 52 procent av det irländska nötköttet går till den brittiska marknaden kan vi inte sätta ytterligare press på EU:s nötköttsmarknad genom en handelspakt med det latinamerikanska länderna, sade gruppens ordförande Jean-Pierre Fleury.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094