Ny japansk innovation: Banan med ätbart skal

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Kan Mongee utmana den allsmäktiga Cavendish-bananen? Inte i dagsläget kanske, då det bara produceras ett hundratal i veckan.

Japanska odlaren D&T Farm har utvecklat en helt ny banan med ätbart skal – man kallar den Mongee-bananen, vilket översätts till ungefär "den otroliga bananen".

Det är företagets grundare Setsuzo Tanaka som utvecklat bananen, efter att i cirka 40 år laborerat med projektet som en hobby. Målet var att kunna äta en banan som både var god och ofarlig, där skalet är ätbart eftersom bananen odlats ekologiskt, utan kemikalier, skriver The Guardian.

För att undvika både skadedjur och bekämpningsmedel i odlingen använde sig Setsuzo Tanaka av en variant av Gros Michel-bananen, en sort som var vanlig fram tills att den nästan helt försvann på grund av en svampsjukdom under 1960-talet.

Denna planteras i ett väldigt kallt klimat – minus 60 grader. Därefter tinas plantan upp och planteras om i ett varmare klimat. En av sidoeffekterna är att skalet blir tunnare, och utan användning av bekämpningsmedel är det också ätligt, men fortfarande något bittert, enligt sajten SoraNews24 som testat bananen.

Läs också: Genteknik hopp för bananerna

Även smaken innanför skalet ändras av processen, och beskrivs som tropisk och lite åt ananas-hållet, enligt sajten.

Läs också: Chipskris efter japanska tyfoner

I dagsläget är det dock en bit kvar innan Mongee-bananen kan utmana Cavendish, som är den överlägset vanligaste sorten i butikerna. Företaget säger till NPR att man levererar ett hundratal i veckan inom landets gränser, och exklusiviteten för med sig ett högt pris.

I en av affärerna där bananen säljs kostar de 648 yen styck – motsvarande cirka 50 kronor. Företaget har däremot sagt att man kommer att öka produktionen tiofaldigt under året som kommer, med förhoppning om att kunna exportera, skriver The Guardian.
Mer om: bananer | Japan | Mongee


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 restauranginspektioner genomföras i landet – blodiga hamburgare är i fokus.

Culinars nya såsfabrik invigd

Nybygge för 21 miljoner kronor tredubblar produktionskapaciteten för flytande smaksättare.

Ännu en ny marknad för chipstillverkaren

Efter intåget på Island är det dags för Rootfruit att söka sig söderut.

Svenska forskare lyfter naturbeteskött

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Risk för metall i danska tillverkarens godis

Danska Toms gruppen återkallar godis i både Sverige och Danmark efter risk för metallbitar.

Mindre miljögift i ekoägg

På nytt jobb
Vd-byte hos Reitan convenience

På nytt jobb
Arla UK-chef till dansk dagligvaruhandel

Tomas Pietrangeli byter brittisk chefspost mot toppuppdraget hos Dagrofa.

42 sätt att minska matsvinnet

Ny svensk handlingsplan går under namnet "Fler gör mer" – ska halvera matsvinnet fram till 2030.

Unilever tar stark ställning mot fejkföljare

Livsmedelsjätten bryter med alla influencers som köpt följare – vill främja transparens i annonseringen.

Färskpotatis – en förlustaffär

En riklig tillgång ger så lågt kilopris att odlare går back.

Rootfruit till Island via Danmark

På nytt jobb
Hon tar över Coops hållbarhetsarbete

Blir chef för nya hållbarhets- och kvalitetsenheten.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Vegangodis-företaget i två nya avtal

Svenska Ec-go gör utlandsdebut hos Nordisk films danska biografer. Samtidigt äntrar man Bergendahls butiker med City gott-konceptet.

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Nya riktlinjer för alkoholreklam

2

Findus återkallar persilja – "Kan vara hälsorisk"

Fyra nya till Organic Sweden

Klart för Göteborgs kex Riga-flytt

Efter förvarningen i januari kommer slutbeskedet – då flyttas den traditionsrika kextillverkningen till Lettland.

Fontana vann nyinstiftat pris

Axfood och Lidl naggar på Coop

Max lanserar klimatpositiva burgare

Två graders skillnad – nu förstörs kött för miljoner

Grillkedja förlänger med Menigo

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

På nytt jobb
Han blir ordförande för Svensk Dagligvaruhandel

Triumf glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande för Fiskbranschen

Dansk Supermarked byter namn

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Första färskpotatisen är här

Nu tar hon plats hos Lantmännen

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Maskinsäkerhet: Hitta rätt produkt med några få klick!

Din förpackningsavdelning

Seminarie i Norge

NOVOnox Hygienic

AF Packaging Solutions

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

En fin sked i locket är inte en stad i Ryssland

Snabba leveranser, fri retur och hög service

Är era livsmedel säkra för de allra minsta?

Enkel styrning av skyddsgrindssystemet PSENslock

Nomo visar upp smarta lösningar för gruvindustrin

Ny broschyr

Effektivare packning utan luft

IMA dairy food HAMBA

IMA dairy food BENHIL

Ny säljare i vårt tyska bolag Lagafors GmbH

Säkerhetsbrytaren PSENmag i rostfritt stål – hög säkerhet och maximal tålighet för extrema förhållan

ebm-papst fläktvägg löste problem med Media Markts luftkonditionering i Berlin

Tara Pac

Spårbarhet under rengöringen bidrar till säkrare mat och bättre lönsamhet

IMA dairy food ERCA

Hyllsystem R3000 - en lösning för alla behov 

Lokala experter, världens bästa automation

BITO lanserar miljövänlig lagerlåda av solroskomposit

Förpackningen i centrum

Sänd till en kollega

0.215