23948sdkhjf

Kris i bananbranschen

Odlarna måste få mer i plånboken enligt Fairtrade.

Samtidigt som råvarupriserna ökat dramatiskt den senaste tiden var bananpriset 2021 det lägsta som uppmätts på tio år. En situation som är ohållbar enligt regeringarna i sju bananproducerande länder.

I ett gemensamt uttalande uppmanar jordbruksministrarna i Ecuador, Colombia, Panama, Guatemala, Costa Rica, Dominikanska Republiken och Honduras alla aktörer i leverantörskedjan att ta ett gemensamt ansvar.

Även organisationen Fairtrade är kritiska till den senaste tidens prisutveckling.

– Odlarna befinner sig i ett läge där de istället för att tjäna pengar förlorar pengar för varje banan som säljs. Som ett resultat av det minskar deras möjligheter att försörja sig själva och sina familjer och att göra de investeringar i ett hållbart jordbruk som klimatförändringarna kräver, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige i en kommentar.

Enligt de sju ländernas jordbruksministrar är den prismodell och de minimipris som Fairtrades satt upp en hållbar modell sådan som bör ligga till grund för prissättning för en hållbar produktion.

I Sverige har försäljningen av Fairtrade-märkta bananer minskat de senaste åren, till viss del beroende på att en del butiker valt att endast erbjuda ekologiska bananer.

 I dag är var nionde banan i Sverige Fairtrade-märkt, jämfört med var femte för ett par år sedan.

– Det är inte rimligt att de som är hårdast drabbade av klimatförändringarna och pandemin ensamma ska bära de ökade ekonomiska bördorna. Svenska livsmedelsbutiker kan göra stor skillnad genom att göra det lättare för konsumenter att välja bananer som ger bättre betalning till odlarna, säger Hewan Temesghen.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078