23948sdkhjf

Drönare ska jaga illegala ålryssjor

Havs- och vattenmyndigheten ska skanna vattenytan efter nedsänkta ryssjor i hopp om att stoppa illegalt ålfiske längs kustremsor i Skåne.
Under förra året beslagtog Havs- och vattenmyndigheten tillsammans med Kustbevakningen drygt 360 illegala ålryssjor – nästan dubbelt så många som året innan – och just det illegala fisket på den utrotningshotade ålen ses i dag som omfattande.

Det gör att myndigheten försöker med nya knep för att få bukt med det illegala fisket. Nu har länsstyrelsen i Skåne gett tillstånd för användning av drönare som ska söka av den svenska sydkusten efter illegala redskap, rapporterar Vetenskapsradion .

Drönarna ska skanna av vattenytan längs med kuster och öar i skånska skärgården, för att leta efter ryssjor som placerats ut på botten, cirka en halv meter under ytan. Det är här ålen färdas när den tar sig ner till Sargassohavet för fortplantning.

– Det här är ett nytt spår vi har slagit in på för att få ett nytt effektivare verktyg för att hitta de här redskapen, säger Ingemar Berglund, chef för fiskeförvaltningen vid Havs– och vattenmyndigheten, till radiokanalen.

Drönare används i dag bland annat av en annan svensk myndighet, nämligen Skogsstyrelsen. De använder främst drönare för att inventera skador och se över mark.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.145