23948sdkhjf

Nya gripanden efter brasiliansk köttskandal

Tidigare vd:n för BRF, världens största exportör av fjäderfä, greps tidigare i veckan, misstänkt för att ha medverkat till bedrägeri i syfte att undgå livsmedelskontroller.
På måndagen grep brasiliansk polis Pedro Faria, tidigare vd för den brasilianska kycklingjätten BRF, på grunder att han tillsammans med andra chefer inom bolaget hade vetskap om att bolaget medverkade i bedrägeri för att kringgå livsmedelssäkerhetskontroller, rapporterar Reuters .

Även bolagets tidigare chef för den globala verksamheten, som avgick i förra veckan, greps i samband med detta.

Det kommer i svallvågorna av förra årets nationella utredning, där flertalet producenter och leverantörer i landet misstänks ha mutat livsmedelsinspektörer – bland annat i utbyte mot tillåtelser att sälja härsket kött, förfalskning av exportdokument och helt uteblivna kontroller av anläggningar.

Enligt Reuters uppger brasiliansk polis att man hittat bevis på att fem certifierade laboratorier konspirerat med BRF i syfte att förfalska testresultat relaterade till säkerheten i bolagets industriella processer. Dessutom menar man att chefer på "alla hierarkiska nivåer" – från vd till kvalitetskontroll – hade vetskap om insatserna som gjordes för att undvika kontroller och tester.

Landets jordbruksministerium meddelade efter gripandena att alla BRF:s anläggningar som utreds i ärendet får tillfälligt exportförbud.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094