23948sdkhjf

Flera svenska företag fuskade med kosttillskott

Som en del av en EU-aktion kontrollerade Livsmedelsverket svenska internetförsäljare av kosttillskott. Flertalet av dem sålde produkter med antingen otillåtna ingredienser eller hälsopåståenden.
Totalt 25 länder, tillsammans med Schweiz och Norge, genomförde nyligen en gemensam aktion för att kontrollera försäljningen av kosttillskott på nätet. Kontrollen gjordes specifikt för att se om produkter säljs med icke godkända hälsopåståenden samt innehållandes ingredienser som inte är godkända inom EU.

I Sverige kontrollerade Livsmedelsverket ett 30-tal webbplatser, där sammanlagt elva företag sålde produkter med antingen otillåtna ingredienser eller hälsopåståenden. Därpå skickades informationen till respektive kommun där företagen registrerats för en uppföljningskontroll, vilket ledde till att 14 av kosttillskotten drogs tillbaka.

– Oseriösa aktörers aktivitet i kosttillskottsbranschen drabbar både konsumenter och företag som sköter sig, säger Aron Lindén, statsinspektör på Livsmedelsverket, i en kommentar.

I hela aktionen kontrollerades cirka 1 100 webbplatser som säljer kosttillskott, där knappt 800 otillåtna produkter hittades. I 440 fall agerade EU-myndigheterna för att stoppa försäljningen, till exempel genom besök eller sanktionsåtgärder.

– Det är sannolikt att EU-länderna kommer att genomföra en ny och än mer ambitiös gemensam kontrollaktion mot e-handelsföretag inom livsmedelsbranschen, säger Aron Lindén.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109