23948sdkhjf

Nytt fall av fågelinfluensa i Sverige

En mindre hobbybesättning är de första tamfåglarna i Sverige som drabbats av viruset.
Fjolårets fågelvirus, H5N8, följs nu upp av ett annat virus – i veckan meddelade Jordbruksverket att man för andra gången i år stött på viruset med beteckningen H5N6 i en vildfågel. Precis som i första fallet i februari hittades fågeln i Blekinge.

Nu har även en mindre hobbybesättning i Östhammar (Uppsala län) smittats, bekräftar myndigheten. Det är också första gången den här typen av virus upptäckts hos svenska tamfåglar.

– Även om H5N6 inte har förknippats med samma dödlighet som fjolårets virus, H5N8, så är det tydligt att det cirkulerar bland vildfåglar, säger statsepizootolog Ann Lindberg vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Viruset har under vintern rapporterats i flera andra europeiska länder, men spridningen är betydligt mindre omfattande än det virus som spreds under 2016-2017, meddelar SVA.

Flera företag inom fjäderfäbranschen drabbades av förra virusets utbrott – bland annat har kycklingföretaget Scandi Standard rapporterat att den senaste smittan påverkat resultatet, vid ett flertal rapporter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097