23948sdkhjf

Svampodlare och knäckebrödsbagare nominerade till Ica-pris

I samband med att man arrangerar tillställningen Framtidsmötet i maj passar Ica också på att dela ut pris för entreprenörer i landet. Priserna kommer i två kategorier – årets nystartare och årets lokala hjälte – och syftar till att lyfta fram olika positiva exempel på initiativ.

De totalt tio nominerade entreprenörerna är verksamma inom en rad olika områden, bland annat sjukvård, hotellverksamhet och musikarrangemang. Två av de nominerade är verksamma inom livsmedelsbranschen.

Den ena, Anders Åkerberg, syns i kategorin årets lokala hjälte. Han nomineras för att genom crowdfunding åter startat upp tillverkning av handgräddat knäckebröd som slutade i och med att Vika Bröd lade ner i Stora Skedvi. Med företaget Skedvi bröd har knäckbrödet stannat kvar i orten och därtill har man även dragit igång en bredare matsatsning genom verksamheten Kulinariet – det har hittills lett till bland annat ett mikromejeri och kan framöver utökas med exempelvis charktillverkning.

I den andra kategorin, årets nystartare, är Mahziar Namedanian en av de nominerade. Han är en av medgrundarna av Östgöta svamp, som genom inomhusodling av svamp lyckats öka både produktion och omsättning rejält sedan starten 2015. I dag producerar man mellan fem till sju ton svamp i veckan och har vuxit till 17 anställda. Enligt Ica ska priset för årets nystartare gå till någon som invandrat till Sverige under 2000-talet och startat en verksamhet som skapat nya möjligheter för både sig själv och andra.

– Vi är övertygade om att mer entreprenörskap och företagande är viktiga framgångsfaktorer för att möta några av Sveriges stora utmaningar, både inom området integration och den växande klyftan mellan stad och landsbygd. Genom det här priset vill vi inspirera fler till entreprenörskap och lyfta positiva initiativ, säger Per Strömberg, vd för Ica Gruppen, i ett uttalande.

Vinnarna utses av en jury, bestående av bland annat prins Daniel, LRF:s vd Anders Källström samt Sara Rosengren, professor vid Handelshögskolan i Stockholm. Priserna delas ut i samband med Framtidsmötet, som hålls i Stockholm 3 maj.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127