23948sdkhjf

Från hamburgare till biokol – och tillbaks igen

Hamburgerkedjan Max är tillsammans med bland andra KLS Ugglarp med i ett cirkulärt pilotprojekt – där ska matrester bli biokol som sedan används i samband med köttproduktionen igen.
Studenter från SLU Alnarp ska tillsammans med bland andra Max och KLS Ugglarp genomföra ett pilotprojekt – tanken är att skapa ett cirkulärt flöde där biokol står i fokus.

Under våren kommer man att mylla ner biokol (förkolat organiskt material) på Österlens-gården Skönadal. Biokolet i sig har potential att både öka markens produktionsförmåga och även minska läckaget av näringsämnen.

Skörden används sedan till att utfodra gårdens djur, där KLS Ugglarps i nästa steg producerar hamburgare av köttet. Dessa säljs sedan till hamburgerkedjan Max. Restaurangkedjan skickar i sin tur matavfall och rester till företaget Skånefrö som producerar nytt biokol för användning i jordbruket.

På detta sätt ser man att klimatnytta uppstår, både genom den kolinlagring som uppstår och att det organiska avfallet blir del av ett slutet kretslopp.

"Inom snar framtid är det rimligt att se biokolet som en grundpelare för att producera klimatsmarta livsmedel. Det är även ett kraftfullt instrument för lantbruket som genom att använda biokol kan minska miljöpåverkan", skriver studenterna bakom projektet i ett gemensamt uttalande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125