23948sdkhjf

KO stämmer Mackmyra

Whiskyproducentens bilder på sociala medier kan vara otillbörlig marknadsföring av alkohol, menar Konsumentombudsmannen, som på fredagen lämnade in en stämningsansökan.
Konsumentombudsmannen lämnade under fredagen in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen gällande bilder som svenska whiskyproducenten Mackmyra lagt upp på Facebook och Instagram – enligt KO är det sex stycken bilder som kan vara otillbörlig marknadsföring av alkohol och därmed ett brott mot marknadsföringslagen.

Enligt Mackmyra delar man inte samma uppfattning som KO om var gränsen för otillåten marknadsföring går, och ser samtidigt att domslutet skulle kunna göra det tydligare för svenska producenter och distributörer av alkoholhaltiga drycker.

– Frågor om folkhälsa och ansvarsfull marknadsföring av alkoholhaltiga drycker är viktiga för oss. Vi har själva strävat efter att följa regelverket och anser att vi landat rätt, vilket vi kommer att framföra i domstolen. Det är förstås aldrig trevligt att bli stämd inför domstol, men vi betraktar detta som ett sätt för Konsumentombudsmannen att försöka förtydliga rättsläget för en hel bransch, snarare än att peka ut oss och vår marknadsföring, säger Magnus Dandanell, vd för Mackmyra, i ett pressmeddelande.

Han påpekar också att man "självklart vidtar de åtgärder som krävs" om en fällande dom skulle ske gällande någon av bilderna.

Om Mackmyra fälls kommer man inte att få använda samma marknadsföring framöver, och om det i sin tur överträds kan ett i domen bestämt vitesbelopp dömas ut.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078