23948sdkhjf

Norge-gränsande Systembolagsbutiker slår nya rekord

Den höjda sockerskatten i Norge ökar köpsuget över gränsen, menar direktören för norska näringslivets branschorganisation.
Systembolagsbutikerna i län som gränsar till Norge slår försäljningsrekord under årets första kvartal, rapporterar norska tidningen Verdens gang .

Tidningen har sammanställt försäljningen av alkohol i de fem svenska län där norsk gränshandel är storst, vilka ökat mängden sålda liter av vin, sprit, öl och cider/blanddrycker med sammanlagt 8,9 procent jämfört med samma period förra året.

Största ökningen syns i Jämtland, vars butiker ökat försäljningen med 15,2 procent. I det län som står för mer än hälften av den totala omsättningen för de fem regionerna, Västra Götaland, har försäljningen ökat med 7,1 procent jämfört med första kvartalet 2017.

Enligt Petter Haas Brubakk, direktör för norska näringslivets branschorganisation NHO, är det en av effekterna av höjda sockerskatter i Norge. De gör att norrmännen handlar allt mer dagligvaror, godis och läsk samt vin, sprit och öl på andra sidan gränsen.

– Försäljningssiffrorna från Systembolaget är ett exempel på att konsekvenserna av sockeravgiftschocken är stora, säger han till VG.

I jämförelse visar statistiken för Stockholms län en försäljningsökning på 2,9 procent under årets första kvartal.

Samtidigt släpper också norska bryggarföreningen Bryggeri- og drikkevareforeningen sin statistik, som visar att den norska läskförsäljningen har gått ner 12,48 procent på ett år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094