Jätteräkodlaren tillbaka efter konkursen

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Ny ort och nya stora samarbetspartners för jätteräkodlaren Vegafish.

Under 2015 etablerade sig bolaget Vegafish på Findus område i Bjuv och under ett par år försökte man få igång sin odling av jätteräkor i ett slutet landbaserat system – räkor som annars hämtas från tropiska klimat. Man hade fått till ett samarbete med grannen Findus, som planerade att sälja räkorna efter att en storskalig produktion kommit igång.

Men projektet drabbades av flera problem – när odlingsbassängerna fylldes med vatten sprack de, och samarbetspartnern Findus lade ner sin produktion på området. Det ledde till slut till att man i februari förra året gick i konkurs, utan att produktionen kommit igång.

Produktionen är igång
Nu gör man ett nytt försök på en ny ort: Lysekil. En anläggning är färdigställd och produktionen är nu igång. Den första skörden kunde tas i slutet av april och landade på 400 kilo räkor, rapporterar Vetenskapsradion.

I nuvarande anläggning kan man producera omkring 8 ton räkor om året, och framöver vill man skala upp. I dag är Vegafish ett inkubatorföretag inom Innovatum, vilket också inneburit att man fått hjälp av ingenjörskonsult­företaget Combitech i Trollhättan. Det ska också lägga grunden för en flytt till en större anläggning:

Läs också: Pappersbruk möjlig medhjälpare för fiskodlingar

– Målbilden för min styrelse är att öka produktiviteten och ta fram mycket räkor, sade vd:n och delägaren Matilda Olstorpe i en intervju med Bohusläningen tidigare i år.

Hjälp genom samarbete
En annan stor samarbetspartner är Preem, som har raffinaderi i Lysekil – de står för fjärrvärmen till Vegafish, som behöver mellan 28-30 grader varmt havsvatten i odlingsbassängerna.

Läs också: Planerad fiskodling uppskjuten

Vegafish och Preem har i dag ett tillfälligt avtal, där räkodlaren får ett nedsatt energipris. Enligt Preem är det på grund av att man har ett långsiktigt intresse i att medverka i produktionen av en närproducerad miljövänlig jätteräka, samtidigt som man har outnyttjade resurser.

– Vi har ett stort överskott av restvärme, och arbetar för att hitta fler möjligheter att nyttja den, säger Stig Nilsson, ansvarig för samhällskontakter på Preem, i en kommentar.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att anläggningen finansierades med EU-bidrag, vilket inte stämmer – finansieringen består helt och hållet av privat kapital. Bidrag gavs däremot till en förstudie om hur förutsättningarna för anläggningen som byggts såg ut.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Kommentarer

Matilda Olstorpe
Vegafish har ej erhållit EU bidrag. Anläggningen i Lysekil är finansierad a v 100 % privat kapital.

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet.

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Culinars nya såsfabrik invigd

Nybygge för 21 miljoner kronor tredubblar produktionskapaciteten för flytande smaksättare.

Ännu en ny marknad för chipstillverkaren

Efter intåget på Island är det dags för Rootfruit att söka sig söderut.

Risk för metall i danska tillverkarens godis

Danska Toms gruppen återkallar godis i både Sverige och Danmark efter risk för metallbitar.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Mindre miljögift i ekoägg

Svenska forskare lyfter naturbeteskött

Färskpotatis – en förlustaffär

En riklig tillgång ger så lågt kilopris att odlare går back.

På nytt jobb
Vd-byte hos Reitan convenience

På nytt jobb
Arla UK-chef till dansk dagligvaruhandel

Tomas Pietrangeli byter brittisk chefspost mot toppuppdraget hos Dagrofa.

42 sätt att minska matsvinnet

Ny svensk handlingsplan går under namnet "Fler gör mer" – ska halvera matsvinnet fram till 2030.

Unilever tar stark ställning mot fejkföljare

Livsmedelsjätten bryter med alla influencers som köpt följare – vill främja transparens i annonseringen.

Rootfruit till Island via Danmark

På nytt jobb
Hon tar över Coops hållbarhetsarbete

Blir chef för nya hållbarhets- och kvalitetsenheten.

Vegangodis-företaget i två nya avtal

Svenska Ec-go gör utlandsdebut hos Nordisk films danska biografer. Samtidigt äntrar man Bergendahls butiker med City gott-konceptet.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

2

Findus återkallar persilja – "Kan vara hälsorisk"

Fyra nya till Organic Sweden

Nya riktlinjer för alkoholreklam

Klart för Göteborgs kex Riga-flytt

Efter förvarningen i januari kommer slutbeskedet – då flyttas den traditionsrika kextillverkningen till Lettland.

Axfood och Lidl naggar på Coop

Fontana vann nyinstiftat pris

Max lanserar klimatpositiva burgare

Två graders skillnad – nu förstörs kött för miljoner

Grillkedja förlänger med Menigo

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

På nytt jobb
Han blir ordförande för Svensk Dagligvaruhandel

Triumf glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande för Fiskbranschen

Dansk Supermarked byter namn

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Första färskpotatisen är här

Nu tar hon plats hos Lantmännen

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Maskinsäkerhet: Hitta rätt produkt med några få klick!

Din förpackningsavdelning

Seminarie i Norge

NOVOnox Hygienic

AF Packaging Solutions

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

En fin sked i locket är inte en stad i Ryssland

Snabba leveranser, fri retur och hög service

Är era livsmedel säkra för de allra minsta?

Enkel styrning av skyddsgrindssystemet PSENslock

Nomo visar upp smarta lösningar för gruvindustrin

Ny broschyr

Effektivare packning utan luft

IMA dairy food HAMBA

IMA dairy food BENHIL

Ny säljare i vårt tyska bolag Lagafors GmbH

Säkerhetsbrytaren PSENmag i rostfritt stål – hög säkerhet och maximal tålighet för extrema förhållan

ebm-papst fläktvägg löste problem med Media Markts luftkonditionering i Berlin

Tara Pac

Spårbarhet under rengöringen bidrar till säkrare mat och bättre lönsamhet

IMA dairy food ERCA

Hyllsystem R3000 - en lösning för alla behov 

Lokala experter, världens bästa automation

BITO lanserar miljövänlig lagerlåda av solroskomposit

Förpackningen i centrum

Sänd till en kollega

0.214