23948sdkhjf

Jätteräkodlaren tillbaka efter konkursen

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Ny ort och nya stora samarbetspartners för jätteräkodlaren Vegafish.

Under 2015 etablerade sig bolaget Vegafish på Findus område i Bjuv och under ett par år försökte man få igång sin odling av jätteräkor i ett slutet landbaserat system – räkor som annars hämtas från tropiska klimat. Man hade fått till ett samarbete med grannen Findus, som planerade att sälja räkorna efter att en storskalig produktion kommit igång.

Men projektet drabbades av flera problem – när odlingsbassängerna fylldes med vatten sprack de, och samarbetspartnern Findus lade ner sin produktion på området. Det ledde till slut till att man i februari förra året gick i konkurs, utan att produktionen kommit igång.

Produktionen är igång
Nu gör man ett nytt försök på en ny ort: Lysekil. En anläggning är färdigställd och produktionen är nu igång. Den första skörden kunde tas i slutet av april och landade på 400 kilo räkor, rapporterar Vetenskapsradion.

I nuvarande anläggning kan man producera omkring 8 ton räkor om året, och framöver vill man skala upp. I dag är Vegafish ett inkubatorföretag inom Innovatum, vilket också inneburit att man fått hjälp av ingenjörskonsult­företaget Combitech i Trollhättan. Det ska också lägga grunden för en flytt till en större anläggning:

Läs också: Fiskodling på land planeras i Luleå

– Målbilden för min styrelse är att öka produktiviteten och ta fram mycket räkor, sade vd:n och delägaren Matilda Olstorpe i en intervju med Bohusläningen tidigare i år.

Hjälp genom samarbete
En annan stor samarbetspartner är Preem, som har raffinaderi i Lysekil – de står för fjärrvärmen till Vegafish, som behöver mellan 28-30 grader varmt havsvatten i odlingsbassängerna.

Läs också: Nya regler kan ge lönsammare räkfiske

Vegafish och Preem har i dag ett tillfälligt avtal, där räkodlaren får ett nedsatt energipris. Enligt Preem är det på grund av att man har ett långsiktigt intresse i att medverka i produktionen av en närproducerad miljövänlig jätteräka, samtidigt som man har outnyttjade resurser.

– Vi har ett stort överskott av restvärme, och arbetar för att hitta fler möjligheter att nyttja den, säger Stig Nilsson, ansvarig för samhällskontakter på Preem, i en kommentar.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att anläggningen finansierades med EU-bidrag, vilket inte stämmer – finansieringen består helt och hållet av privat kapital. Bidrag gavs däremot till en förstudie om hur förutsättningarna för anläggningen som byggts såg ut.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (1)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Orkla med ny kommunikationsdirektör

Svensk sötpotatis kan komma till handeln

Bättre än väntat för Coca Cola

Axfoods lager – nu spårbarhetscertifierade

Kraft Heinz nya vd ska satsa på tynande varumärken

Göteborgsmodell mot matsvinn blir Sverigemodell

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Keso i ny förpackning

Utvecklingsmarknader lyfte Unilever och Nestle

"Enorm potential med havren som råvara"

Mats Liedholm vd på Fazer Sverige berättar i Chefsintervjun om hur anrika företag blir innovativa och om hur fler borde testa att jobba på Ica.

Kvinnan bakom tallriksmodellen: "Livsmedelsverket är alldeles för flata"

Han får fängelse för hästköttsskandalen

Njie köper Sveriges största hinderbana i stadsmiljö

Bättre än väntat för Pepsi

Anamma med ny plattform - recept blir till färdig matkasse

De tävlar om att uppdatera kostråden

Världsrekord i whiskyprovning

Guinness World Records har godkänt rekordet.

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

1

Ägg ökar - men inte de Krav-märkta

En tredjedel av den svenska potatisen har försvunnit

Köttföretag får böta efter sågolycka

Trendbrottet: Vi äter mer fisk

Pilotprojekt ska göra bönder koldioxidneutrala

Picadeli fortsätter expandera

De slopar burägg i EMV

Slakteri skållade levande kycklingar

Atria satsar på Lönneberga – går in i nya kategorier

Priserna stod stilla under mars

Menigo köper ut Arla

Hälsingestintan i samarbete med Glada utegrisar

Änglamark och Lantmännen hållbarast i branschen

Kafferabatt minskar engångsmuggar

"Larvigt" bröd en succé i Norge

Picadeli tar bort knivarna – och lanserar nytt protein

Orkla köper bagerileverantör

Coopbutik levererar svinnmat till finmiddag

Efter köttkrig – restauranggrossist i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

ASi-5 - Nya förutsättningar för riktigt Automation

Klovakuumpumpen Mink MV 0312 B från Busch Vakuumteknik – effektiv och tillförlitlig

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Sänk kostnaderna med Balluffs in-/utgångshubbar och IO-Link teknik!

Varför använda mikrovågsgivare?

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Innovation inom livsmedelsindustrin!

Reducerad utvecklingstid och ökad produktivitet för maskinbyggare

Hållbara lösningar: RPC Superfos-hink i toppkvalitet med återvunnen plast

USON Matavfallskvarn - Waste Queen

Vad är egentligen en Logimat?

-Hur kan IO-Link öka prestandan i ert nätverk?

Mirit Glas framställer kemiskt härdat glas till industrier

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Norrköping 10-11 april

Försäkra dig om att du inte har några fula fiskar i ditt sortiment

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Lenze har medverkat på Hannover mässan med spännande nyheter

Vässa era interna revisioner - Webinarium 26/4

Webinar Motion Analyzer Online Tool

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Norrköping 10-11 april

Alla behöver en hylla

ebm-papst fläktar AxiCool kyler nytt distributionscenter i Kapstaden

Nomo investerar i en lagerautomat

Träffa AxFlow i Norrköping 10-11 april 2019

TREFA marshmallow-linje

Sänd till en kollega

0.157