23948sdkhjf

Lidköpingsföretag kopplas till listeriautbrott

Efter vårens västsvenska utbrott: Prover från företagets enportionsrätter visade samma typ av listeria som hos patienterna.
Sedan februari har Smittskydd Västra Götaland utrett ett utbrott av listeria – totalt har sex fall rapporterats fram till maj, samtliga hemmahörande i Västra Götaland.

Utbrottet kan vara orsaken till flera dödsfall, skriver man i ett pressmeddelande. Men eftersom de drabbade är äldre personer eller personer med bakomliggande sjukdomar uppger Smittskydd att ett orsakssamband är svårbedömt.

Det Smittskydd kan se – efter en omfattande utredning genomförd av flera lokala kommunala myndigheter, Folkhälsomyndigheten samt Livsmedelsverket – är dock en tydlig koppling till färdiga kylda enportionsrätter från Food Company i Lidköping. Vid prover som tagits kan samma listeriatyp påvisas i maten och hos de sjuka. Den specifika typen har dessutom inte hittats i övriga Sverige.

Företaget, som är en del i Bert Karlssons koncern Jokarjo, återkallade senast i förra veckan flertalet olika produkter under varumärket Kinnevikens mat, vilket Food Supply rapporterade om .

Då riktade en av delägarna misstankarna mot en specifik maskin, som man då uppgav ha tagits ur produktion. Företaget utvecklade senare med fler detaljer:

"Efter kontinuerlig kontakt med kontrollmyndigheter och interna undersökningar har nu källan till den listeriakontamination som upptäcktes i Food Company i Lidköping AB:s produkter härletts. Det rör sig om en mosmaskin som under en tid använts i produktionen. Denna mosmaskin är nu kasserad och finns ej längre kvar i vår fabrik", skriver företaget i ett pressmeddelande.

Företaget ska sedan upptäckten också ha sanerat produktionslokalerna, och arbetar enligt Lidköpings kommun med ett konsultbolag för fortsatt provtagning av produkter och prover på utrustningen och lokaler.

Enligt Food Company kommer man även att arbeta fram "ett antal åtgärder" för att händelsen inte ska inträffa igen, något även delägaren Bert Karlsson stämmer in i:

– Kommunen säger att vi inte har kunnat göra mer än vad vi har gjort. Man kan aldrig garantera sig mot sådana här grejer. Däremot måste vi ta det på allvar och göra allt vi kan. Det har vi gjort och framförallt har myndigheterna gjort det, säger Bert Karlsson till Göteborgs-Posten , som i samma artikel också påpekar att han som delägare inte har med produktionen att göra.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079