23948sdkhjf

Sverige får undantag i EU:s nya ekoregler

Från 2021 måste odlade produkter ha markkontakt för att räknas som ekologiska – Sverige får längre tid för anpassning.
Under tisdagen antogs en ny förordning gällande ekologiska produkter inom EU, där den främsta förändringen är att det framöver kommer att finnas en uppsättning EU-regler för hela den ekologiska sektorn.

Det ska både göra att alla produkter med den europeiska eko-loggan möter samma kvalitetskrav, oavsett om produkten är producerad inom eller utanför EU. Förordningen beskrivs som både enklare och "mer harmoniserad", vilket man tror kommer att se till att sektorn växer ännu snabbare.

– Den ekologiska sektorn har stadigt ökat – under de senaste tio åren med 125 procent – men tillväxten äventyrades av regler som inte längre passade för ändamålet, sade Phil Hogan, kommissionären för jordbruk och landsbygdsutveckling, efter antagandet.

De nya reglerna kommer att gälla från 1 januari 2021. För Sverige, Danmark och Finland finns det dock ett undantag. I de nya reglerna är det krav på att ekologiskt odlade produkter måste ha markkontakt, något de nordiska länderna tidigare protesterat mot.

De får därför ett undantag fram till år 2030 att fortsätta kalla produkter för ekologiska, trots att de odlas i krukor eller i odlingsbäddar i växthus.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126