23948sdkhjf

Ben and Jerrys ber om extra betalt för koldioxidkrediter

Glassbolaget använder blockkedjeteknik för ett pilotprojekt där glasskunder kan köpa koldioxidkrediter.
Amerikanska glasstillverkaren Ben and Jerrys har likt en rad andra företag köpt koldioxidkrediter i flera år – krediter som i sin tur används för projekt som ska kompensera för de utsläpp företaget producerar genom sin verksamhet.

Ett av problemen med marknaden är att den inte varit särskilt transparent för konsumenterna, vilket betyder att de inte kan se hur mycket produkterna påverkar miljön eller vilka projekt som stöds genom krediterna.

Nu har Ben and Jerrys lanserat ett system, där koldioxidkrediterna bryts ner på varje skopa glass. Ett pilotprojekt genomförs i affären i London, där miljöeffekterna i varje glasstrut kalkylerats. När kunderna väl når kassan betalar glassbolaget för att kompensera för utsläppet – dessutom tillfrågas kunden om de vill donera lika mycket för att fördubbla effekten.

Bakom systemet står Laszlo Giricz, grundare av Poseidon foundation. Organisationen har använt sig av blockkedjan Stellar för att bryta ner koldioxidkrediter i mikrotransaktioner som sedan läggs på varje glasskula.

Samtidigt arbetar man på en app som ska hjälpa kunderna att hålla koll på vilka kompensationer de köper från både Ben and Jerrys och andra företag, tillsammans med funktioner för räkna ut den påverkan man har på miljön samt möjligheten att köpa egna kompensationer.

– Koldioxidmarknaden har en hög tröskel, är otillgänglig för de flesta och hanteras inte på rätt sätt – vi tar marknaden och gör den tillgänglig och transparent, säger Laszlo Giricz till Forbes .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156