23948sdkhjf

Barrträd ny kostym för korven

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Domsjö fabriker lanserar ny cellulosaprodukt – ska riktas mot korvskinnsproducenter.

Det var ett tag sedan Domsjö fabriker lanserade en ny cellulosaprodukt – närmare bestämt 20 år sedan. Men efter en något annorlunda beställning har man nu lanserat nya produkten Cellulose ultra.

Skillnaden jämfört med Domsjös två andra cellulosaprodukter är att den är renare, vilket gör att den kan användas till helt andra produkter än tidigare. Från att ha levererat främst till textilindustrin är korvskinn nu det största användningsområdet för senaste lanseringen.

Samarbete med korvskinnsproducent
Produktutvecklingen har pågått under de senaste 18 månaderna, där Domsjös utvecklingsavdelning Dominnova samt marknadsavdelning arbetat i nära samarbete med en utländsk kund som tillverkar korvskinn. Resultatet är en produkt som är mer lönsam än den som riktas mot textilindustrin.

– Ultra är en mer förädlad produkt med högre halt av cellulosa. Den har ett högre marknadsvärde som kompenserar för den ökade tillverkningskostnaden, säger Lars Winter, vd för Domsjö fabriker, i ett pressmeddelande.

Räknar med försäljning på 10 000 ton
I dag producerar Domsjö drygt 200 000 ton cellulosa om året, som utöver textilier också går till produkter som cellofan, tvättsvampar och målarfärg.

Läs också: Nu är deras nitritfria korvar märkta

Man räknar med att sälja 10 000 ton av den nya produkten under första året, och vd Lars Winter påpekar också att den kommer kunna användas inom andra segment i framtiden.

Läs också: Sydafrikansk korv bakom stort listeriautbrott

Det korvskinn som produkten används till är helt och hållet gjort på cellulosa från barrvirke, och fullt ätbart.

– Korvskinnet kan antingen vara det man lagrar korven i och sen tar bort, som till exempel på pepperoni, sen finns det korvskinnstyper som man låter sitta på ända tills kunden ska äta, säger Kristina Elg Christoffersson, chef för Forskning och utveckling hos Domsjö, till SVT Nyheter Västernorrland.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Priserna fortsätter att dala

Orkla säljer Mrs Cheng’s till Continental Foods

Nytt samarbete stärker Löfbergs i Finland

Rosteriet knyter band med te-huset Nordqvist.

Svenska matjordar blir allt bördigare

Ökad odling av gräs till betande djur som leder till ökad mullhalt.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Två toppar årets julöl

Test av årets julöl och andra juldrycker – två öl i topp bland många fina brygder.

Nya matkoncept till Täby centrum

Anrik lanthandel lägger ner

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Matsmart och Blossa räddar 24 000 flaskor glögg

"Att slänga den fantastiska drycken var aldrig ett alternativ för oss"

Årets livsmedelshalvdag på Empack

Jäst gör fiskfoderolja av halm

SIA Glass byter vd

Rolf Frid lämnar över till Stefan Carlsson.

Coop återkallar charkprodukter

Här är hela listan.

Näringsrik mat ger hälsoeffekter

Enligt en ny rapport i Science är fördelningen mellan fett och kolhydrater oviktig ur hälsosynpunkt. Man bör istället fokusera på näringsrika livsmedel.

Willys introducerar ”Bröl”

Gammalt bröd blir mörk julöl. ”Mycket populär”.

Valio utbildar sina bönder i kolbindande jordbruk

Målet är en koldioxidneutral mjölkproduktion.

Fortsatt mindre kött och matfågel på tallriken, men mer svenskt

Jordbruksverket har undersökt svenskarnas köttvanor.

Estrella stöttar Musikhjälpen med snacksauktion

Få chansen att besöka chipsfabriken.

Han är ny vd på Sales Support

Nu öppnar Ölands första nätmathandel

Arvid Nordquist planerar nytt kafferosteri – kan ge 200 nya jobb

Rosteriet placeras i Järfälla.

Ny kommunikationsdirektör för Fazer Food Services Sverige

Tillträder tjänsten i januari.

Kavlis medarbetare delar ut miljonbelopp till välgörenhet

Matsmart retirerar från Norge

Delicato byter säljbolag

Matleveranstjänst till Malmö

Saffran hamnar på kryddhyllan

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Student öppnar obemannad butik

Han bjöd snattarna på lunch - då minskade stölderna

Här är årets bästa matböcker

Orkla lägger bud på Kotipizza

Svenska Lantchips tillverkar världens miljösnällaste chips

Se alla Företagens egna nyheter

Eurolådor

Konfigurerbara säkerhetsreläer - nu även med simulering offline

Synglas från Mirit Glas till process industrin

Ytterligare en ny Servicetekniker till Lagaforsteamet

Nytt fryslager åt GB-Grossisten

Kombinera fritt med nästa generations modulära drivsystem

Naturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktar

IMA DAIRY & FOOD Erca är förhandlad av Bull Salicath ApS

Trevlig helg

Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknader

EC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärande med hjälp av Artificiell Intelligens

ebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligence

Mirit Glas har ett av det största och mest välsorterade utbud av glasrör och glasstavar

Bull Salicath ApS

Julkalender SSI Schäfer

SSI Schäfer Julkalender 2018

Motordrivna membranpumpar för livsmedelsindustrin

Naturliga "clean label" färger och extrakt för drycker

Carlsson & Möller AB

Universal koppling till IO-Link

Enkel och praktisk IO-Linklösning

Spara energi för en halv miljon kronor per år

Frystorkad avokadopulver - lätt, hälsosamt och minimalt svinn

Biggans såser fylls med komplett fyllningslinje från Christian Berner

Program för fläktval och beräkningsfunktion underlättar för både OEM-företa...

Sänd till en kollega

0.247