23948sdkhjf

Sydgrönt etablerar sig hos Foodhills

Findus gamla lokaler i Bjuv får både rödbetskokeri och packeri när Sydgrönt bygger nytt.
Foodhills fortsätter fylla på i de tomma lokalerna i Bjuv som tidigare tillhörde Findus. Nästa aktör att installera sig blir odlarföreningen Sydgrönt – på listan står bland annat det som enligt Sydgrönt blir deras första rödbetskokeri i Sverige.

För Sydgrönt ser man en miljövinst i att kunna koka rödbetor och andra rotfrukter i Sverige, vilket också ger ett mervärde i en helt svensk produktionsprocess.

– Vi blir allt bekvämare och får allt mindre tid. Att kunna köpa färdigkokta svenska rödbetor är något som efterfrågas av allt fler, säger Sara Berger, vd för Sydgrönt, som tog upp just bekvämlighet som en av punkterna för föreningen i en intervju med Food Supply i december förra året.

Utöver kokeriet ska Sydgrönt dessutom anlägga ett nytt packeri och ett nytt klimatlager, då fokus ligger på just de svenskodlade grönsakerna. Det nya lagret ska förlänga säsongen för svenska grönsaker, med specifikt kål i tanken. I dag står svensk kål för 40 procent av konsumtionen, en siffra som Sydgrönt i framtiden ser kan öka till 50-60 procent med hjälp av lagret.

Genom att kunna reglera luftfuktighet och kyla för olika typer av grönsaker ser odlarföreningen att man kan ersätta "en betydande del" av det som i dag importeras med svenska grönsaker.

– Vi ser en snabbt växande trend för grönsaker i allmänhet och för svenskodlade grönsaker i synnerhet. Konsumtionen har fördubblats sedan år 2000, säger Sara Berger i ett pressmeddelande.

Den nya anläggningen kommer också att behöva personal – Sydgrönt beräknar anställa 6-10 personer till följd av etableringen. Man siktar samtidigt på att lagret kan börja fyllas i oktober.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125