23948sdkhjf

Möjligt slagläge för norsk lax efter kinesiska tullar

Kina svarar med hög tull på amerikansk vildfångad lax i handelsbråket med USA – det öppnar möjligtvis för norska fiskföretag.
I följetongen om handelsbråket mellan USA och Kina har den senare nyligen svarat med planer på att införa 25-procentiga tullar på bland annat amerikansk vildfångad lax.

Eftersom USA står drygt hälften av den vilda laxen på världsmarknaden kan till exempel Kanada dra fördelar av tarifferna, men också Norge, skriver TT .

I dagsläget fångas det inga större volymer vild lax i Norge, utan det mesta som produceras är odlad lax. Men enligt en prognos från SEB kan handelsbråkets följder spilla över till fördel för den odlade norska laxen, skriver nyhetsbyrån.

Det finns fortfarande restriktioner på handeln av norsk lax i Kina, men ett nytt frihandelsavtal mellan Norge och Kina är i görningen.

De senaste månaderna har också norsk lax ökat i landet och enligt branschorganisationen Norges sjømatråd beräknar man att nå ett exportvärde i Kina på 1 miljard norska kronor när året är slut.

Om restriktionerna för norsk lax lyfts helt i Kina kan man också räkna med ett högre pris i Sverige, då efterfrågan samtidigt kommer att stiga. Enligt Norges sjømatråds modeller för prisberäkning kan kan laxpriset öka med omkring 1,50 kronor kilot (cirka 3 procent) framöver, rapporterar TT.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125