23948sdkhjf

Ekologisk odling och klimat

| Av Gästkrönika | Tipsa redaktionen

"Maten och jordbruket står för en tredjedel av konsumtionens klimatbelastning och här behövs genomgripande förändringar nu", skriver Artur Granstedt, docent i ekologisk odling.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Food Supply.

Sverige och världen står inför ett uppenbart klimathot. Det framgår nu senast efter klimatkonferensen Katowice i Polen. Maten och jordbruket står för en tredjedel av konsumtionens klimatbelastning och här behövs genomgripande förändringar nu.

LÄS MER: Ekologisk mat är sämre för klimatet

Påståenden att ekologiskt odlade livsmedel skulle motverka klimatmålet har förekommit i media senaste dagarna baserat på en studie av Staffan Wirsenius med flera. Lägre skördar i ekologisk odling skulle leda till att mer mark tas i anspråk och därmed leda till ökad avskogningen. Misstolkning av svensk jordbruksstatistik som inkluderar extensiv kemikaliefri odling och gårdar ännu under omläggning har bidragit till dessa felslut. När det gäller det globala perspektivet visar omfattande studier åt FN tvärtom att ekologisk odling ger betydligt högre skördar särskilt på marginella jordar i tredje världen.

Där gäller det att istället för mineralgödsel använda kvävfixerande och samtidigt humusuppbyggande marktäckande gröngödslingsgrödor. Sådan organisk odling är helt avgörande särskilt i de allt varmare områdena för att stoppa den omfattande markförstöringen genom industriella brukningsmetoder Det är dessa metoder som driver på fortsatt avskogning som enligt en färsk FN-rapport fortsatt ligger på närmare 1 procent av världen åkerareal per år.

Det gäller nu att vända den utvecklingen, och gynna vegetation och mångfald både i odlingsmarken och världens skogar. En ekologisk klövervall binder både kväve och kol och mer koldioxid till marken än någon annan vegetation. Fotosyntesen i den gröna växten är den ända naturliga vägen att åter binda kol ur atmosfären, och därmed även förbättra vattenhushållningen och möjlighet till överlevnad.

Produktion och konsumtion också i Sverige, måste på kort tid reformeras i grunden. Detta bör vara av högsta prioritet för en tillträdande regering. En omläggning till ekologiskt kretsloppsjordbruk och en därtill anpassad konsumtion skulle enligt genomförda gårdsstudier inom Östersjöprojektet BERAS kunna halvera matens klimatbelastning och samtidigt förverkliga centrala miljömål. Effektiva kretslopp, avvecklad användning av kemiska insatsmedel och ökad bindning av kol i marken genom växtföljder med baljväxtvallar på alla gårdar skulle göra detta möjligt.

Återcirkulation av organiskt material med till den egna odlingen anpassad djurhållning hushållar med växtnäring, ökar markens organiska substans, bördighet och produktion utan att tära på naturresurserna. Det visar långliggande jämförande odlingssystemstudier både i Sverige och internationellt.

Genom biogasproduktion på återcirkulerat organiskt material kan jordbruket bli helt fossilfritt även i sin maskinanvändning. För att klara klimatmålet måste vi också kraftigt minska vår köttkonsumtion särskilt från djur som äter spannmål och importerade fodermedel som sojaprotein som leder till fortsatt avskogning. Vår konsumtion av livsmedel baseras till 40 procent på import både av livsmedel och indirekt via foder till kött och även till den konventionella mjölkproduktionen och det är inte hållbart.

Artur Granstedt, docent i ekologisk odling och författare till boken Morgondagens jordbruk.

Läs mer om EU-projektet BERAS här.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Årets matbluff – alla finalisterna

Palmolja i det svenska smöret och äppelbas i grönsaksjuicen. 120 nomineringar har blivit fem finalister: ”Här har man verkligen lurat kunderna”.

Norges livsviktiga fiskhögtid igång

Inga fossil för kryddföretaget

Lantmännen Unibakes australiska köp klart

Systembolaget varnar vinleverantör

Axfood backar efter matbluffen

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Sveriges första rödbetskokeri invigt

Food Supply pratar med Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Bergendahls minskade svinnet 2018

Systemet med returlådor sprids

Fazer satsar 400 miljoner i ny produktionsenhet

På nytt jobb
Algföretaget rekryterar för expansion

På nytt jobb
Chefsskifte på Duni

Atria åtalas efter dödsfall

Stabila priser under julen

De prisar sina leverantörer

HKScan prisar gris-, lamm-, och nötleverantörer.

Anna-Karin Hatt ny vd på LRF

Nyhléns Hugosons köper norrländsk klassiker

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Hälsingestintan och Taylors and Jones i samarbete

På nytt jobb
Ny CFO på Scandi Standard

På nytt jobb
Han lämnar Cloetta

Godisföretaget tappar lösviktschef.

Stillahavsostron testodlas på västkusten

Matförpackningar i återvinningsprojekt

Svampgruvan i Kiruna stängs

Vad hände med nyheterna?

På nytt jobb
Nicks rekryterar för expansion

Utebliven registrering kostar

På nytt jobb
Livsmedelsföretagen med ny chef

Lågt transfett kan bli lag

På nytt jobb
Ny vd på Circle K

Lidl går bananas

Årstiderna expanderar

På nytt jobb
Krasse tar över Rootfruit

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Kryddig miljonaffär

Se alla Företagens egna nyheter

Möt Christian Berner på EuroExpo i Västerås

Carsten Ederer ny VD på ebm-papst AB

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Västerås 23-24 januari

ebm-papst har öppnat ett Center of Excellence i Melbourne

Mirit Glas erbjdar kemiskt härdat glas

Träffa AxFlow på Euro Expo Västerås 23-24 januari

SmartLight-indikeringsenhet för tydliga uppgifter från produktionen

Högt i tak - Trånga golvytor?

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Synglas till process industrin

Ny försäljningsingenjör på ebm-papst OEM-avdelning

Tekniskt glas er mer än bara syns skull

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Beneo lanserar en ny funktionell "Clean Label" risstärkelse

God Jul & Gott Nytt År

Westhove Yellow lentil - gult linsmjöl

Hållbar installation i Coop Dals Ed

God Jul & Gott Nytt År

God jul och gott nytt år till er alla

Önskar vi på KIPP Scandinavia AB

God Jul

Hög miljömedvetenhet när City Gross öppnade i Eskilstuna

Ny video om förpackningar för mejeriprodukter

New In-Sight 9912 from Cognex

Mirit Glas erbjudar rundat glas

Sänd till en kollega

0.113