23948sdkhjf

Kvinnan bakom tallriksmodellen: "Livsmedelsverket är alldeles för flata"

| Av Siw Kejonen | Tipsa redaktionen

I hennes långa karriär är det den tredelade tallriksmodellen Britt-Marie Andersson  håller främst. Men hon nöjer sig inte med det som varit. Nu ligger hon på  livsmedelsverket om salthalten i charkvaror.

– De är alldeles för flata på Livsmedelsverket.

Med pionjärens beslutsamhet och driv har hon ofta brutit ny mark.

– Det var med min näringskunskap som vapen jag slogs för bättre mat, säger Britt-Marie Andersson.

Det hon värderar högst är idén till tallriksmodellen som hon fick efter jobbet som nutritionsexpert i Etiopien. Hon hade börjat på Scan som produktutvecklare och skulle också undervisa med hjälp av den sjudelade kostcirkeln men fann den hopplöst svår att komma ihåg. Och KF:s kostpyramid var opraktisk och innehöll för mycket kolhydrater, det kunde inte stämma, menade hon.

I Etiopien hade man en tre-delad variant med protein från kött, fisk och bönor för att bygga upp kroppens celler, vitaminer och mineraler från grönsaker och frukt som skyddande ämnen och energi från potatis, pasta och bröd. Hon undrade hur etiopierna fick i sig vitamin A och en analys visade att rödpeppar gav vitaminet som vi får från animalier.

– Jag började använda den etiopiska modellen på Scan. Jag hade läst rapporter om att kunden bestämde sig för middagsmaten i butiken. Jag gick till marknadschefen på Scan med min tredelade tallrik. Han tände på alla cylindrar. Vi gjorde åtta tredelade tallrikar med förslag på middagar som fick hänga i butikerna och tryckte upp affischer som hushållslärare i skolor kunde beställa. Livsmedelsverket var tvingat att anta den pedagogiska tallriksmodellen.

Men svenskarna ökade i vikt. Det behövdes mindre energirik mat. Tallriksmodellen blev förnyad efter tre påstötningar till Livsmedelsverket 2013.

– Energidelen minskades till fördel för grönsaksdelen. 2014 blev det klart, säger hon.

Hon anser att hon som ung kvinna hade tur hos Scan.

– Jag arbetade som produktutvecklare och var dessutom den enda kvinnan förutom sekreterarna. Jag bestämde mig för att äta med killarna, men de var besvärade till att börja med. Men mina unika kunskaper i vad som händer när man tillverkar en korv eller en biff Lindström gjorde att jag fick respekt med mig.

BRITT-MARIE ANDERSSON

Aktuell: Fyllde 80 år nyligen.

Familj: Man, 1 barn.

Ålder: 80 år.

Bästa tid i yrkeslivet: Intressant hela tiden. Uppdraget att starta Köttinformationen 1983.

Bästa maträtt: Klassisk plommonspäckad fläskkarré med timjansås.

Bästa vara: Söta apelsiner.

Fritid: Spelar tennis, klipper trasor och väver mattor. Datasökningar på Karolinska biblioteket om nutrition för äldre.

Bästa exponeringsknep: Bild på tallriksmodellen, sambandsexponering.

Roligaste sysslan i jobbet då det begav sig: Kontakten med mat-organisationer som Grönsaksfrämjandet, Brödinstitutet, provkök och matskribenter.

Bästa beslut: Svårt beslut att säga upp sig från Felix för Sidajobbet i Etiopien.

Vill bjuda på middag: Skolministern. Det behövs fler timmar hemkunskap.

Bakgrund: Hushållslärare 1963. Msc in food and nutrion 1964 i USA.

Arbeten: Produktutveckling hos Felix och Scan. Startade Svensk köttinformation, sedemera Svenskt kött. Skrivit böcker om djupfryst, näringslära och tre bjudningsböcker med recept.

Mentor: Man blir en slags mentor för unga anställda. Var taktisk, sa jag, skriv aldrig brev bara till chefen utan också kopia till någon annan.

Det svåraste under karriären är ändå att ha stångats med Livsmedelsverket.

– Det var jag som larmade om transfetterna. Men Livsmedelsverket var sent att reagera. Minskningen skulle ske på frivillig väg och inte förbjudas. De är också alldeles för flata i saltdebatten och rädda att det ska bli jobbigt med industrin. Handeln vill ha produkter som ligger länge i disken. Dessutom binder salt vatten, vilket gör att vikten ökar. Korvar har en salthalt på 2,3 procent mot 1,8 procent i Frankrike och i Finland och England saltvarnar de sedan länge med gott resultat.

Livsmedelsverket borde läggas ner och överföras till Folkhälsomyndigheten, anser hon.

– Tidigare var mat, motion, droger, alkohol och samlat i Statens institut för folkhälsan. De områdena hör ihop för bästa hälsa och ska tillsammans igen, säger Britt-Marie Andersson.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Orkla lanserar lättåtervunnen skål

Pändy ger synergier för Bayn som vill förvärva mer

Gateau öppnar nytt – på nätet

Siljans Chark i konkurs

Energidryck tar järnvägen till kunderna

Mathem inviger nytt lager – har fördubblat kapaciteten

De första leveranserna sker i dag.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut måndag-torsdag.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Rootfruit sänker prognosen på grund av corona

Veg of Lund skiftade försäljningen – omsättningen sjönk med 92 procent

Så gör butikerna med Paolos produkter

Kopparbergs drogs ner av corona – tror på sommaren

Trots mörka moln – vart fjärde livsmedelsföretag har nyanställt senaste månaden

Plastförpackningar hetare än någonsin – ny förpackningskonferens i Malmö

Paolos produkter bortplockade från Icahyllor

Dessutom avbryter Evanoff Group alla samarbeten med Paolo Roberto.

Coop slutar köpa in Paolos produkter

Hållbarhetscertifierad mat tappar marknadsandelar

Västerbottensost + Max = sant

AI ska minska svinnet i växthuset

Mer handsprit från Spendrups

Behovet av handsprit och desinfektionsmedel är fortfarande stort, inte minst inom hälso- och sjukvården.

Kafferosteri flyttar till Slakthusområdet

Matsmart hittar nya partners i krisen

Frosten slår hårt mot odlarna

Savolax med nya ägare och fördubblat mål

De tar upp kampen efter Gefleortens nedläggning

Anrikt bageri i konkurs

Kraftigt minskad inflation – men priset på mat ökar

Tidigare Bergendahls-chef tar plats i Äkta varas styrelse

Svenskmärknings vd slutar

Blå skyltar för lokalproducerat – gemensamt grepp bland handlare

Så klarade sig Scandi Standard i första kvartalet

Snabbgross med ny skrud i Visby

Rootfruit spår minskad försäljning – men återhämtning i höst

Legendarisk mejeri-vd köper förpackningsföretag

På nytt jobb
Coca-Cola-vd ny vice ordförande på Livsmedelsföretagen

Avsevärt svårare Q2 spås för Corona-bryggaren

Fortsatt minusresultat för Simris Alg

Candy People expanderar över Östersjön

Se alla Företagens egna nyheter

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Ny hygienisk pump från Waukesha Cherry-Burrell

Lasergivare med IO-Link och omgivningsljusundertryckning.

Underhåll av tryckluftssystemet livsmedelsindustrin

Nytt samarbete med Hitachi

Fatpump i hygieniskt utförande

Färre lyft, fler aromer

Var med på vår virtuella mässa 27-28 maj!

Mobil Lågtrycksenhet – LWP-M II

Praktiska förpackningar till desinficerande våtservetter

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Lenze webinar idag om framtidssäkra automationssystem

Letar du också efter bra möjligheter? Ta en Gemba-promenad!

Video på en 4-banig Checkvåg

Maskinsäkerhet: Gratis online-utställning och konferenser

NYHET: Wilden SafeGuard fjärrövervakning och varningssystem

Härdat glas - en stark lösning från Mirit Glas

Nyinstallation till Coop i Trollhättan

Mirit Glas är specialister på glasproduktion

Ucrete® CS - nytt innovativt golv till livsmedelsindustrin

Vi på Balluff tar säkerheten på allvar!

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Det är dags att göra smart tillverkning mer produktiv.

Teleskopskenor från KIPP i många olika modeller

Sänd till en kollega

0.125