23948sdkhjf

Kvinnan bakom tallriksmodellen: "Livsmedelsverket är alldeles för flata"

I hennes långa karriär är det den tredelade tallriksmodellen Britt-Marie Andersson  håller främst. Men hon nöjer sig inte med det som varit. Nu ligger hon på  livsmedelsverket om salthalten i charkvaror.

– De är alldeles för flata på Livsmedelsverket.

Med pionjärens beslutsamhet och driv har hon ofta brutit ny mark.

– Det var med min näringskunskap som vapen jag slogs för bättre mat, säger Britt-Marie Andersson.

Det hon värderar högst är idén till tallriksmodellen som hon fick efter jobbet som nutritionsexpert i Etiopien. Hon hade börjat på Scan som produktutvecklare och skulle också undervisa med hjälp av den sjudelade kostcirkeln men fann den hopplöst svår att komma ihåg. Och KF:s kostpyramid var opraktisk och innehöll för mycket kolhydrater, det kunde inte stämma, menade hon.

I Etiopien hade man en tre-delad variant med protein från kött, fisk och bönor för att bygga upp kroppens celler, vitaminer och mineraler från grönsaker och frukt som skyddande ämnen och energi från potatis, pasta och bröd. Hon undrade hur etiopierna fick i sig vitamin A och en analys visade att rödpeppar gav vitaminet som vi får från animalier.

– Jag började använda den etiopiska modellen på Scan. Jag hade läst rapporter om att kunden bestämde sig för middagsmaten i butiken. Jag gick till marknadschefen på Scan med min tredelade tallrik. Han tände på alla cylindrar. Vi gjorde åtta tredelade tallrikar med förslag på middagar som fick hänga i butikerna och tryckte upp affischer som hushållslärare i skolor kunde beställa. Livsmedelsverket var tvingat att anta den pedagogiska tallriksmodellen.

Men svenskarna ökade i vikt. Det behövdes mindre energirik mat. Tallriksmodellen blev förnyad efter tre påstötningar till Livsmedelsverket 2013.

– Energidelen minskades till fördel för grönsaksdelen. 2014 blev det klart, säger hon.

Hon anser att hon som ung kvinna hade tur hos Scan.

– Jag arbetade som produktutvecklare och var dessutom den enda kvinnan förutom sekreterarna. Jag bestämde mig för att äta med killarna, men de var besvärade till att börja med. Men mina unika kunskaper i vad som händer när man tillverkar en korv eller en biff Lindström gjorde att jag fick respekt med mig.

BRITT-MARIE ANDERSSON

Aktuell: Fyllde 80 år nyligen.

Familj: Man, 1 barn.

Ålder: 80 år.

Bästa tid i yrkeslivet: Intressant hela tiden. Uppdraget att starta Köttinformationen 1983.

Bästa maträtt: Klassisk plommonspäckad fläskkarré med timjansås.

Bästa vara: Söta apelsiner.

Fritid: Spelar tennis, klipper trasor och väver mattor. Datasökningar på Karolinska biblioteket om nutrition för äldre.

Bästa exponeringsknep: Bild på tallriksmodellen, sambandsexponering.

Roligaste sysslan i jobbet då det begav sig: Kontakten med mat-organisationer som Grönsaksfrämjandet, Brödinstitutet, provkök och matskribenter.

Bästa beslut: Svårt beslut att säga upp sig från Felix för Sidajobbet i Etiopien.

Vill bjuda på middag: Skolministern. Det behövs fler timmar hemkunskap.

Bakgrund: Hushållslärare 1963. Msc in food and nutrion 1964 i USA.

Arbeten: Produktutveckling hos Felix och Scan. Startade Svensk köttinformation, sedemera Svenskt kött. Skrivit böcker om djupfryst, näringslära och tre bjudningsböcker med recept.

Mentor: Man blir en slags mentor för unga anställda. Var taktisk, sa jag, skriv aldrig brev bara till chefen utan också kopia till någon annan.

Det svåraste under karriären är ändå att ha stångats med Livsmedelsverket.

– Det var jag som larmade om transfetterna. Men Livsmedelsverket var sent att reagera. Minskningen skulle ske på frivillig väg och inte förbjudas. De är också alldeles för flata i saltdebatten och rädda att det ska bli jobbigt med industrin. Handeln vill ha produkter som ligger länge i disken. Dessutom binder salt vatten, vilket gör att vikten ökar. Korvar har en salthalt på 2,3 procent mot 1,8 procent i Frankrike och i Finland och England saltvarnar de sedan länge med gott resultat.

Livsmedelsverket borde läggas ner och överföras till Folkhälsomyndigheten, anser hon.

– Tidigare var mat, motion, droger, alkohol och samlat i Statens institut för folkhälsan. De områdena hör ihop för bästa hälsa och ska tillsammans igen, säger Britt-Marie Andersson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.333