23948sdkhjf

Kvinnan bakom tallriksmodellen: "Livsmedelsverket är alldeles för flata"

| Av Siw Kejonen | Tipsa redaktionen

I hennes långa karriär är det den tredelade tallriksmodellen Britt-Marie Andersson  håller främst. Men hon nöjer sig inte med det som varit. Nu ligger hon på  livsmedelsverket om salthalten i charkvaror.

– De är alldeles för flata på Livsmedelsverket.

Med pionjärens beslutsamhet och driv har hon ofta brutit ny mark.

– Det var med min näringskunskap som vapen jag slogs för bättre mat, säger Britt-Marie Andersson.

Det hon värderar högst är idén till tallriksmodellen som hon fick efter jobbet som nutritionsexpert i Etiopien. Hon hade börjat på Scan som produktutvecklare och skulle också undervisa med hjälp av den sjudelade kostcirkeln men fann den hopplöst svår att komma ihåg. Och KF:s kostpyramid var opraktisk och innehöll för mycket kolhydrater, det kunde inte stämma, menade hon.

I Etiopien hade man en tre-delad variant med protein från kött, fisk och bönor för att bygga upp kroppens celler, vitaminer och mineraler från grönsaker och frukt som skyddande ämnen och energi från potatis, pasta och bröd. Hon undrade hur etiopierna fick i sig vitamin A och en analys visade att rödpeppar gav vitaminet som vi får från animalier.

– Jag började använda den etiopiska modellen på Scan. Jag hade läst rapporter om att kunden bestämde sig för middagsmaten i butiken. Jag gick till marknadschefen på Scan med min tredelade tallrik. Han tände på alla cylindrar. Vi gjorde åtta tredelade tallrikar med förslag på middagar som fick hänga i butikerna och tryckte upp affischer som hushållslärare i skolor kunde beställa. Livsmedelsverket var tvingat att anta den pedagogiska tallriksmodellen.

Men svenskarna ökade i vikt. Det behövdes mindre energirik mat. Tallriksmodellen blev förnyad efter tre påstötningar till Livsmedelsverket 2013.

– Energidelen minskades till fördel för grönsaksdelen. 2014 blev det klart, säger hon.

Hon anser att hon som ung kvinna hade tur hos Scan.

– Jag arbetade som produktutvecklare och var dessutom den enda kvinnan förutom sekreterarna. Jag bestämde mig för att äta med killarna, men de var besvärade till att börja med. Men mina unika kunskaper i vad som händer när man tillverkar en korv eller en biff Lindström gjorde att jag fick respekt med mig.

BRITT-MARIE ANDERSSON

Aktuell: Fyllde 80 år nyligen.

Familj: Man, 1 barn.

Ålder: 80 år.

Bästa tid i yrkeslivet: Intressant hela tiden. Uppdraget att starta Köttinformationen 1983.

Bästa maträtt: Klassisk plommonspäckad fläskkarré med timjansås.

Bästa vara: Söta apelsiner.

Fritid: Spelar tennis, klipper trasor och väver mattor. Datasökningar på Karolinska biblioteket om nutrition för äldre.

Bästa exponeringsknep: Bild på tallriksmodellen, sambandsexponering.

Roligaste sysslan i jobbet då det begav sig: Kontakten med mat-organisationer som Grönsaksfrämjandet, Brödinstitutet, provkök och matskribenter.

Bästa beslut: Svårt beslut att säga upp sig från Felix för Sidajobbet i Etiopien.

Vill bjuda på middag: Skolministern. Det behövs fler timmar hemkunskap.

Bakgrund: Hushållslärare 1963. Msc in food and nutrion 1964 i USA.

Arbeten: Produktutveckling hos Felix och Scan. Startade Svensk köttinformation, sedemera Svenskt kött. Skrivit böcker om djupfryst, näringslära och tre bjudningsböcker med recept.

Mentor: Man blir en slags mentor för unga anställda. Var taktisk, sa jag, skriv aldrig brev bara till chefen utan också kopia till någon annan.

Det svåraste under karriären är ändå att ha stångats med Livsmedelsverket.

– Det var jag som larmade om transfetterna. Men Livsmedelsverket var sent att reagera. Minskningen skulle ske på frivillig väg och inte förbjudas. De är också alldeles för flata i saltdebatten och rädda att det ska bli jobbigt med industrin. Handeln vill ha produkter som ligger länge i disken. Dessutom binder salt vatten, vilket gör att vikten ökar. Korvar har en salthalt på 2,3 procent mot 1,8 procent i Frankrike och i Finland och England saltvarnar de sedan länge med gott resultat.

Livsmedelsverket borde läggas ner och överföras till Folkhälsomyndigheten, anser hon.

– Tidigare var mat, motion, droger, alkohol och samlat i Statens institut för folkhälsan. De områdena hör ihop för bästa hälsa och ska tillsammans igen, säger Britt-Marie Andersson.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Så dyr blev Ed Sheeranketchupen

Pappersbaserade förpackningar för färskvaror ökar

Vanligt insektsmedel kan fasas ut

Listan: Här är alla finalister i Dagligvarugalan 2019

Se filmen där alla finalister presenteras på Fri Köpenskaps Facebooksida.

Santa Maria skrotar konservburken

Di Luca i nytt logistikavtal

De ska sköta logistiken för svenska medelhavsgrossisten.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Vill tillverka bordssalt och gödsel av skog

Carlsberg backar i Europa - kliver fram i Asien

Fazers finska köp är klart

De ska säkra framtidens snacksförsörjning

Anrikt konditori i konkurs

Cloetta är bäst i dagligvaruhandeln

Fodi vill expandera - tar in miljoner

Glass i stora kajaklass

Produktnytt
Rosa salt för syns skull

Minskad försäljning för convenience

På nytt jobb
Hon går från Fazer till Arla

Tar över som chef för Foodservice.

Här hamnar Axfoods nästa snabbgross-butik

Debatt
Frigolit ska återvinnas, inte förbjudas

Fiskodling "Säker hamn" – storbank uppgraderar bolag

Dalarna vill se landbaserad fiskodling

"Halloumiskam" påverkade försäljningen

Förlust för Simris Alg

På nytt jobb
Han tar över som vd för Kronfågel

Här är Ed Sheeran-ketchupen

Nu kommer panten på brödpåsen

Räkskal kan bli kläder

Strid om avokado kan ligga bakom massaker

Carlsberg säljer bättre än väntat

Tulip i stor kinesisk pizza-affär

På nytt jobb
Bayn nyrekryterar inför exportsatsning

De vill tillverka "omöjlig" vegetarisk fisk

På nytt jobb
Han blir ny vd på Delicato

Göteborg blir inte 100 procent ekologiskt

Fler kräftor i år

Tunga blåbär faller från riset

Se alla Företagens egna nyheter

Spåra, identifiera, blippa - klart!

Hur revolutionerar IO-Link den totala utrustningens effektivitet?

Värmerutor från Mirit Glas

Ta en genväg med nya online Design Studio

Hur snabbt kan ni ändra format i er tillverkningsprocess?

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Nivåavkänning och meddelanden till logistikpartner!

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

RS Components lanserar lättanvända oscilloskop från Tektronix för felsökning och analys

Balluff har tilldelats en utmärkelse!

RS Components lanserar labbaggregat med automatisk anpassning av strömstyrkan

RS Components får utmärkelse av TDK-Lambda

Alfa Laval Think Top V50 och V70

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Svenskt musteri tredubblar lagerkapaciteten med automatisk lösning

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

KIPP önskar er en riktigt Trevlig sommar!

Trevlig Sommar

Vad gör vi på Balluff?

Hur mycket läser du?

Dacapo Stainless blir auktoriserad distributör för GEA Tuchenhagen

RPC Superfos tar emot IMDA-priset 2019 i USA

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Var rädd om dig i Sommarsverige!

Lagafors önskar alla en Glad Sommar

Sänd till en kollega

0.245