23948sdkhjf

Slakteri skållade levande kycklingar

Vid minst fyra rutinkontroller förra året upptäcktes det att minst tio kycklingar skållats levande i hett vatten på Guldfågelns kycklingslakteri på Öland, det rapporterar SVT. Enligt veterinärer innebär detta ett oerhört lidande för kycklingarna.

I slakteriet ska fåglarna först bedövas i ett strömförande vattenbad varpå de senare avlivas i den så kallade "stickmaskinen", varpå de ska inspekteras av personal att de verkligen är döda varpå innan de skållas. Om djuren varit vid medvetande under skållningsprocessen vet man inte.

– Om de hunnit vakna upp från bedövningen när de kommer till skållen, så har de bränts i det heta vattnet. Och det får man utgå ifrån är både smärtsamt och ångestframkallande, säger Lotta Berg, veterinär och professor på Nationellt centrum för djurvälfärd, som ligger under Sveriges lantbruksuniversitet till SVT

Guldfågelns vd Peter Anderson säger att nu infört en rad förbättringar för att undvika liknande händelser i framtiden.

– Vi har gjort fel. Det här handlar om tio kycklingar på en och en halv månad våren 2018 och det är 10 kycklingar för mycket. Vi ser mycket allvarligt på det här, säger han till TT.

Länsstyrelsen i Kalmar kommer ni att anmäla Gudlfågeln för brott mot djurskyddslagen.

Guldfågeln har sedan tidigare haft problem med att kycklingar anlänt skadade till slakteriet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157