23948sdkhjf

Svenska Äggs nya ordförande: ”Alla ska dra åt samma håll”

| Av Siw Kejonen | Tipsa redaktionen

Varje dag äter vi svenskar cirka sex miljoner ägg, ett halvt ägg per person och dag. Men Astrid Lovén Persson tycker den siffran kan öka.

 – Ett ägg per dag tycker jag man kan äta.

Astrid Lovén Persson är ny ordförande för branschorganisationen Svenska Ägg sedan den 12 mars. Hon är tillbaka på organisationen, som verkar för hela kedjan av företag inom äggproduktion, som hon lämnade efter drygt sex år som verksamhetsledare.

– Jag känner starkt för branschen och har levt så tätt med den, så när jag fick frågan kunde jag inte motstå. Det är en bransch som utvecklas hela tiden och som består av många duktiga företagare. Det är en utmaning och en lite ny roll för mig.

Ordförandeskapet är ett uppdrag på endast 10-20 procent, som hon kombinerar med en anställning som projektledare på Svenska Ägg. Astrid Lovén Persson arbetar också som projektledare på Agroväst. I det projektet, som handlar om kompetensutveckling av rådgivare, arbetar hon tätt tillsammans med SLU i Skara.

Svenska Ägg ska skapa nytta för medlemmarna och under 2017-2018 när Astrid Lovén Persson var verksamhetsledare var kvalitetssäkringen av äggproduktionen med djurvälfärd, miljöhänsyn och arbetsmiljö i fokus.

I dagsläget har Astrid Lovén Persson ännu inte träffat styrelsen för Svenska Ägg men nu under maj ska hon möta den och ett mål ska sättas på pränt.

  Det kommer att handla om marknadsföring av certifieringen till stor del. Fram till dess sätter jag mig in i allt och träffar personalen på kansliet, säger hon.

Svenska Ägg organiserar 300 företag från kläckerier, unghönsuppfödare, äggproducenter, äggpackerier till fodertillverkare.

– Det är en styrka att hela kedjan finns men det blir också mer komplicerat. Det är en av de största utmaningarna med jobbet. Vi ska enas om vad som ska finnas i marknadsföringen av det svenska ägget och alla producenter ska tycka likadant. Få med alla på tåget, helt enkelt.

En annan utmaning är debatten i samhället om animalisk produktion i stort och förändrade matvanor som veganism.

– Svenska Ägg ser ägget som ett komplement till näringsintaget. Allt det du behöver om man slutar äta kött kan ägget kompensera för.

ASTRID LOVÉN PERSSON

Aktuell: Ny ordförande för bransch-organisationen Svenska Ägg sedan 12 mars.

Familj: Man och tre utflugna barn.

Fritidsintressen: Körsång, trädgård och paddla kajak.

Ålder: 61 år.

Favoriträtt: En vällagad torskrygg med mycket grönsaker till.

Roligaste sysslan: Kontakten
med medlemmarna.

Favoritprodukt: Ägg.

Vill bjuda på middag: Alla mina barn. Jättetrevligt att ha alla samlade samtidigt.

Bästa tid på året i jobbet: Påsken.

Bakgrund: Verksamhetsledare 2012–2018 på Svenska Ägg. Jobbat med utbildning och fortbildning hela yrkeslivet. På gymnasienivå, eftergymnasial nivå och fortbildning inom lantbruk. Agronom i botten.

För att hänga med i utvecklingen sker en viss utveckling i branschen. Som exempel kan nämnas proteinprodukter i flytande form, bars och pulver.

– Branschen brottas med en oro för att djurrättsaktivister ska agera. Det är tärande för uppfödare och producenter, säger hon.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tex mex-kedjan Panamigas i konkurs

Signum återuppstår - på burk

Vodka tillverkad av koldioxid prisas

Livsmedelsföretagens förslag för att rädda företagen

"Coronakrisen är en ekonomisk malström".

Kartongflaskan nu på macken

Coops jättelager läggs på is

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

På nytt jobb
Lantmännen-chef ny styrelseordförande för Svebio

Lantmännens vodka får inte kallas svensk

Här hamnar Kirunas nya Systembolag

Nya i Svenska Retursystems styrelse

Carlsberg drar tillbaka helårsprognos

På nytt jobb
Ny vd på Dava Foods

Stor efterfrågan på ägg och knäckebröd

Salladsbarer utmanas av krisen

Explosion i både fryst och färsk fisk: ”Det här såg jag verkligen inte komma”

Exporten av färsk norsk lax till Sverige ökade med 53 procent förra veckan.

Loka, Lantmännen och Änglamark i hållbarhetstoppen

Största varselmånaden i historien

Trendbrottet: Nu minskar emv-andelen

Ny tjänst för hemkörd mat gör succé

De skiftar från matproduktion till skyddsvisir

Ska producera 15 000 visir om dagen.

Bergendahls lägger ner lager – 12 varslas om uppsägning

Kale United drog in 3,8 miljoner rekordsnabbt via crowdfunding

Exklusiv backstage-look på ny förpackning

1

Brist på svensk färs i butikerna

På nytt jobb
Ny vd på Aqua Nobel

Styrelsemedlem lämnar Veg of Lund

Fortsatt oro bland producenterna

Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Bayn säkrar miljoner från Vinnova

Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Grönsaksodlare drabbas av corona

Pändy har säkrat tre internationella distributionsavtal

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

1

Det råder ingen jästbrist

Svagt uppåt för Atria

Se alla Företagens egna nyheter

Kompetensutveckling på distans!

Snabbleverans av dit glas från Mirit Glas

PRO-CONSULT säkerställer ett pyntat påskbord

Andra sätt att göra affärer på...

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Södersjukhuset får 200 ansiktsmasker av Ingersoll Rand

Ny hygienisk excenterskruvpump från NOV

Lasersvetsning av plast

KIPP SCANDINAVIA AB säkerställer sin leveransförmåga

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Produktsäkerhet och kontroll

Hur tryckfall påverkar er tryckluft - Informationsbroschyr

KIPP Scandinavia AB

PRO-CONSULT hjälper sjukhus att bli av med sitt avfall.

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

151 MP Area Scan camera

Magneter köper ni hos Larko Magnet A/S

Se över ert reservdelslager

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Träffa AxFlow digitalt!

Kapacitiva smarta nivåsensorer - nu också med IO-Link!

PRO-CONSULT går över gränser för att hålla produktionen igån

Fatpump i hygieniskt utförande

Busch Vacuum Solutions

Sänd till en kollega

0.111