23948sdkhjf

Svenska Äggs nya ordförande: ”Alla ska dra åt samma håll”

Varje dag äter vi svenskar cirka sex miljoner ägg, ett halvt ägg per person och dag. Men Astrid Lovén Persson tycker den siffran kan öka.

 – Ett ägg per dag tycker jag man kan äta.

Astrid Lovén Persson är ny ordförande för branschorganisationen Svenska Ägg sedan den 12 mars. Hon är tillbaka på organisationen, som verkar för hela kedjan av företag inom äggproduktion, som hon lämnade efter drygt sex år som verksamhetsledare.

– Jag känner starkt för branschen och har levt så tätt med den, så när jag fick frågan kunde jag inte motstå. Det är en bransch som utvecklas hela tiden och som består av många duktiga företagare. Det är en utmaning och en lite ny roll för mig.

Ordförandeskapet är ett uppdrag på endast 10-20 procent, som hon kombinerar med en anställning som projektledare på Svenska Ägg. Astrid Lovén Persson arbetar också som projektledare på Agroväst. I det projektet, som handlar om kompetensutveckling av rådgivare, arbetar hon tätt tillsammans med SLU i Skara.

Svenska Ägg ska skapa nytta för medlemmarna och under 2017-2018 när Astrid Lovén Persson var verksamhetsledare var kvalitetssäkringen av äggproduktionen med djurvälfärd, miljöhänsyn och arbetsmiljö i fokus.

I dagsläget har Astrid Lovén Persson ännu inte träffat styrelsen för Svenska Ägg men nu under maj ska hon möta den och ett mål ska sättas på pränt.

  Det kommer att handla om marknadsföring av certifieringen till stor del. Fram till dess sätter jag mig in i allt och träffar personalen på kansliet, säger hon.

Svenska Ägg organiserar 300 företag från kläckerier, unghönsuppfödare, äggproducenter, äggpackerier till fodertillverkare.

– Det är en styrka att hela kedjan finns men det blir också mer komplicerat. Det är en av de största utmaningarna med jobbet. Vi ska enas om vad som ska finnas i marknadsföringen av det svenska ägget och alla producenter ska tycka likadant. Få med alla på tåget, helt enkelt.

En annan utmaning är debatten i samhället om animalisk produktion i stort och förändrade matvanor som veganism.

– Svenska Ägg ser ägget som ett komplement till näringsintaget. Allt det du behöver om man slutar äta kött kan ägget kompensera för.

ASTRID LOVÉN PERSSON

Aktuell: Ny ordförande för bransch-organisationen Svenska Ägg sedan 12 mars.

Familj: Man och tre utflugna barn.

Fritidsintressen: Körsång, trädgård och paddla kajak.

Ålder: 61 år.

Favoriträtt: En vällagad torskrygg med mycket grönsaker till.

Roligaste sysslan: Kontakten
med medlemmarna.

Favoritprodukt: Ägg.

Vill bjuda på middag: Alla mina barn. Jättetrevligt att ha alla samlade samtidigt.

Bästa tid på året i jobbet: Påsken.

Bakgrund: Verksamhetsledare 2012–2018 på Svenska Ägg. Jobbat med utbildning och fortbildning hela yrkeslivet. På gymnasienivå, eftergymnasial nivå och fortbildning inom lantbruk. Agronom i botten.

För att hänga med i utvecklingen sker en viss utveckling i branschen. Som exempel kan nämnas proteinprodukter i flytande form, bars och pulver.

– Branschen brottas med en oro för att djurrättsaktivister ska agera. Det är tärande för uppfödare och producenter, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093