23948sdkhjf

De orsakar mest svinn: ”Lönsamt öka personalen”

| Av Joachim Björk | Tipsa redaktionen

Sju frukt- och grönsakssorter står för nästan hälften av allt matsvinn i butik. Det framgår av en ny forskningsstudie från Karlstads universitet.

Läs också: Ny studie: Portionsförpackat mer klimatsmart.

Studien visar också att det är lönsamt för butikerna att öka personaltiden för att minska svinnet.

Forskarna bakom studien har analyserat svinnet av frukt och grönsaker i tre stora livsmedelsbutiker. Sammanlagt fanns det 81 olka frukter och grönsaker i butikerna. Tre topplistor över svinnmängd, ekonomisk kostnad och klimatpåverkan togs fram.

Sju sorters frukt och grönt återfanns i topp tio på alla tre listorna:

  • Banan

  • Äpple

  • Tomat

  • Sallad

  • Paprika

  • Päron

  • Vindruvor

Tillsammans står de sju sorterna för nästan hälften av kostnaden för svinnet i frukt- och gröntavdelningarna. Därför finns det enligt forskarna en stor potential med att minska svinnet för dessa sorter.

Läs också: Bruna bananer blir till chips på Coop

Bananen hamnade i topp för både mängd och klimatpåverkan. Banansvinnet motsvarade nästan 10 procent av den totala svinnmängden. Den största ekonomiska kostnaden stod salladen för.

Äpple hade den näst största svinnmängden. Vid påfyllning av äpplen i frukt- och gröntavdelningen hälldes lådorna upp och ner och äpplen skadades. Efter att studien ändrades arbetssättet och äpplena läggs nu upp ett i taget för hand. De anställda vid frukt- och gröntavdelningen har därefter märkt en minskning av äppelsvinnet.

Inköpskostnaden för frukt och grönt står för hela 85 procent av svinnkostnaden, personalkostnaden står för 9 procent och avfallskostnaden för 6 procent.

Eftersom personalens tid står för en relativt liten del i förhållande till frukterna och grönsakerna, finns potential att öka arbetstiden för att kunna reducera mängden av svinn. En kostnads-nyttoanalys visade att om butikerna skulle dubbla arbetstiden för personalen motsvarar det kostnaden för en tioprocentig minskning av svinnet av frukt och grönt.

Läs också: Maten spåras på atomnivå

– För butiker är det lönsamt att använda mer personaltid för åtgärder som reducerar svinn av frukt och grönt i butik och därigenom spara både pengar och miljö, säger Lisa Mattsson, doktorand vid Karlstads universitet.

Hela rapporten finns här.

Du har väl inte missat att Fri Köpenskap liveintervjuar flera branschprofiler på Retail Experience på Kistamässan i dag, onsdag?

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dalsspiras Grillost även på Willys

Slakteri kan få betala för stora hygienbrister

Matpriser tyder på återhämtning

De tar över försäljningen av Four O´Clock

På nytt jobb
Han tar över på Restaurangakademien

Svensk sprit tog hem guld i USA

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut måndag-torsdag.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Corona har kostat Heineken miljarder

Matkasseföretaget blir helt klimatneutralt

Omfattande coronautbrott på danskt slakteri

På nytt jobb
Hon lämnar Fazer för Nordea

Stjärnägg expanderar till Danmark

På nytt jobb
Återvänder till Duni – som vd

Upp och ned för Midsona under coronapandemin

Snabb trafikökning för prisjämförelsetjänst via streckkod

Konsumentpriserna ökade i juni

Kraftig ökning för tobaksfritt nikotinsnus

Oprah Winfrey investerar i Oatly – tar in två miljarder kronor

Foodora hackat – en halv miljon kunders personuppgifter läckta

På nytt jobb
Han blir ny finansdirektör hos Midsona

22 procents minskad omsättning för Cloetta

Stark tillväxt för Orklas varumärken

Icanders första pilotbutik Ica Maxi Visby knyter till sig lokalt rosteri

Gute Rosteri blir ny leverantör av kaffe till Ica Maxi Visbys Icanders-satsning.

Sänkta volymer för Carlsberg

Maxi ökade mest bland Ica-butikerna i juni

Ny alkoholfri öl till dumplings

På nytt jobb
Ny ekonomidirektör för Arlakoncernen – ”enastående ung ledare”

På nytt jobb
Han blir ny försäljningsdirektör hos Löfbergs

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien på arbetsplatsen

Undersökning: Små leverantörer fortfarande utestängda under coronakrisen

På nytt jobb
Hon ska stärka kommunikationen hos Orkla Sverige

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Ny certifieringsstandard för växtbaserade livsmedel

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Sju av tio livsmedelsföretag är pessimistiska inför sommaren

Ica och Skånemejerier i klimatprojekt om alger i foder till kor

Se alla Företagens egna nyheter

Fatpump i hygieniskt utförande

Ny produktkoordinator

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Ultraljudsensor är en flexibel lösning i robust design

Elektrisk flug- och insektsfälla

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Fatpump i hygieniskt utförande

Fästingborttagare

Insektsfritt - på jobbet och hemma!

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

KIPP önskar en trevlig sommar!

JAX smörjmedel

Deltog du på Lenzes spännande webcast-serie?

Öka din konkurrenskraft genom välja rätt servo-komponenter

Nytt kylsystem med CO2-teknik hos ICA-butik i Bodafors

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Glad Sommar önskar Lagafors!

25 000 kvm automatiserat och robotiserat kyl- och fryslager

Teltek C80 Combo – Specialanpassad för torrvaror

JAX utbildning: Smörjmedel och Smörjmedelsteknik, del 2

Fatpump i hygieniskt utförande

Absolutgivare med CIPsafety Ethernet/IP SIL3

Mirit Glas erbjudar Härdat glas

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Färdigmonterade pumpaggregat

Sänd till en kollega

0.188