23948sdkhjf

De orsakar mest svinn: ”Lönsamt öka personalen”

| Av Joachim Björk | Tipsa redaktionen

Sju frukt- och grönsakssorter står för nästan hälften av allt matsvinn i butik. Det framgår av en ny forskningsstudie från Karlstads universitet.

Läs också: Lantmännen lägger fler miljoner på forskning

Studien visar också att det är lönsamt för butikerna att öka personaltiden för att minska svinnet.

Forskarna bakom studien har analyserat svinnet av frukt och grönsaker i tre stora livsmedelsbutiker. Sammanlagt fanns det 81 olka frukter och grönsaker i butikerna. Tre topplistor över svinnmängd, ekonomisk kostnad och klimatpåverkan togs fram.

Sju sorters frukt och grönt återfanns i topp tio på alla tre listorna:

  • Banan

  • Äpple

  • Tomat

  • Sallad

  • Paprika

  • Päron

  • Vindruvor

Tillsammans står de sju sorterna för nästan hälften av kostnaden för svinnet i frukt- och gröntavdelningarna. Därför finns det enligt forskarna en stor potential med att minska svinnet för dessa sorter.

Läs också: Maten spåras på atomnivå

Bananen hamnade i topp för både mängd och klimatpåverkan. Banansvinnet motsvarade nästan 10 procent av den totala svinnmängden. Den största ekonomiska kostnaden stod salladen för.

Äpple hade den näst största svinnmängden. Vid påfyllning av äpplen i frukt- och gröntavdelningen hälldes lådorna upp och ner och äpplen skadades. Efter att studien ändrades arbetssättet och äpplena läggs nu upp ett i taget för hand. De anställda vid frukt- och gröntavdelningen har därefter märkt en minskning av äppelsvinnet.

Inköpskostnaden för frukt och grönt står för hela 85 procent av svinnkostnaden, personalkostnaden står för 9 procent och avfallskostnaden för 6 procent.

Eftersom personalens tid står för en relativt liten del i förhållande till frukterna och grönsakerna, finns potential att öka arbetstiden för att kunna reducera mängden av svinn. En kostnads-nyttoanalys visade att om butikerna skulle dubbla arbetstiden för personalen motsvarar det kostnaden för en tioprocentig minskning av svinnet av frukt och grönt.

Läs också: Icas monsterbajs ska lyfta säljet

– För butiker är det lönsamt att använda mer personaltid för åtgärder som reducerar svinn av frukt och grönt i butik och därigenom spara både pengar och miljö, säger Lisa Mattsson, doktorand vid Karlstads universitet.

Hela rapporten finns här.

Du har väl inte missat att Fri Köpenskap liveintervjuar flera branschprofiler på Retail Experience på Kistamässan i dag, onsdag?

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Alvestaglass vill expandera

Peckas Naturodlingar vill ta in mer pengar

Spendrups vill bli fossilfria

Dafgårds lanserar färdigrätter med tv-kock

Nu ska Ica klimatkompensera ägg

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Här är alla vinnarna på Dagligvarugalan 2019

Stora Coop Visby blev Årets Butik och Spendrups Årets Leverantör.

Arla först ut med klimatneutralt mejerisortiment

Trender i matvärlden: Hyperlokalt och göra gott

Vatten, vin och veganskt på Europas största ekomässa

Så kommer nästa års upplaga av Biofach att se ut.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Jakobsdals växer med ny lagerlokal

Ny hembryggningsbutik i Örebro

City Gross lanserar egna färdigrätter

Svensk livsmedelsproduktion under kinesisk lupp

Studiebesök av Kinas ambassadör ska leda till ökad livsmedelsexport.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Två förpackningsleverantörer blir en

De blir ledande i Norden på nischade förpackningar.

1

Arla släpper specialmjölk

Showroom och nyheter på GEA:s Livsmedelsdagar

Djupdragare, Food Tray-förpackning och syresensor bland nyheterna.

Fazers nya foodtech-partner bakom unikt protein

Produktnytt
Nytt växtbaserat alternativ för matlagning

Han levererar ekologisk gris till Dagligvarugalan

På nytt jobb
Från Arla till Svegro

Danska Tulip byter namn efter 110 år

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Valio lanserar havre till kaffet

Hungrig läggs ned

Surt sa Arla om årets smak

Zeta intar Circle K

Pressade Norrmejerier levererar ny strategi

På nytt jobb
Hon är ny marknads- och regelutvecklare på Krav

Astrid och aporna-butiken i konkurs

Plast av jäst

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Greta Thunberg kan vinna Polarbröds pris

Produktnytt
De lanserar svensk pizzaskinka

Se alla Företagens egna nyheter

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Värmerutor från Mirit Glas

En lösning för att upptäcka blanka och reflekterande föremål!

Det är svårt att tänka sig en värld utan fläktar

Industrimässa i Sundsvall

EC-lågenergifläktar på ExpoVent i Luleå, Skellefteå, Umeå och Östersund

Fläktar för ideala odlingsförhållanden i växthus

För alla oss som tycker om choklad!

Nyttja den information du redan har i er produktion!

Järnfattigt glas från Mirit Glas

Besökare från Vietnam tittar på energieffektiviteten hos Superfos

Låt oss på Balluff lysa upp din dag!

Skräddarsydd fläktlösning i exklusiv kombinationsugn

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Sundsvall 11-12 september

Träffa oss på Skadeplats 2019, 24-26 september i Uppsala

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

RS Components lanserar en värmekamera i fickformat från Fluke

Innovativ drivteknik från ebm-papst driver på utvecklingen inom många områden

Varför du bör använda dig av RFID-teknik!

Mirit Glas leverar Skyddsglas för lasersvetsning

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Sundsva...

Upplev en värld av fläktar och drivteknik med Augmented reality (AR) via ap...

En smart laseravståndssensor med hög precision

Tre sätt att konfigurera en splitter och nyttja kraften i stift 2!

Hur god spårbarhet har du?

Sänd till en kollega

0.164