23948sdkhjf

EU-stöd till Cellbombs nedbrytbara köttförpackningar

Ett av Paper Province medlemsföretag, Cellcomb från Säffle, har som första företag i Värmland blivit beviljade att driva en förstudie finansierad av EU:s åtråvärda stöd till små- och medelstora företag.

Cellcomb är specialiserade på att utveckla och tillverka miljövänliga produkter med absorberande och skyddande egenskaper för engångsbruk, till exempel engångsartiklar på sjukhus, miljövänliga sängkläder och nedbrytbara absorbenter till livsmedelsförpackningar.

Det pågår en livlig kemikalie- och plastdebatt i Europa vilket gör att flera länder, som exempelvis Polen, ser över sin nuvarande lagstiftning till förmån för miljövänliga produkter. Den nya medvetenheten gör att efterfrågan på Cellcombs EU-stödda produkt, kallad Cellsorb, kan komma att öka radikalt. Cellsorb är en absorbent som används i köttförpackningar för att suga upp vätskan.

– Det här har en stor potential för både Värmland och vårt företag, säger Henric Nedéus, VD på Cellcomb.

Det väldigt eftertraktade EU-stödet som Cellcomb nu blivit beviljade för att utveckla sin Cellsorb-produkt kallas SME-instrumentet. Endast åtta procent av de totalt närmare 47 000 sökande företagen får möjlighet att ingå i fas 1, som betyder ekonomiskt tillskott med en halv miljon kronor. När ett företag blivit beviljade stöd i fas 1 är chansen att ta sig förbi nålsögat till fas 2 mycket större, där stödet i så fall handlar om flera tiotals miljoner.

– Vi är mycket stolta över att ha fått det här stödet. Det har varit ett enormt teamarbete, med hjälp av både Business Värmland och RISE, säger Henric Nedéus.

Företag som Cellcomb är viktiga för EU:s tillväxt eftersom den största tillväxtpotentialen i Europa finns i små och medelstora företag som är både innovativa och kan genomföra idéerna, menar RISE.

– Det är bara de mest lovande företagen som blir beviljade den förmånliga finansieringen från SME-instrumentet. De företagen går till och med under benämningen "crème de la crème" i Bryssel, säger Christin Vännmann på Research Institute of Sweden, RISE.

Motiveringen till EU-stödet lyder:

Cellsorb introducerar en helt säker, icke-toxisk absorbent tillverkad av bioplaster och högabsorberande cellulosabaserade alternativ från skogsråvara som:

1) absorberar flera gånger sin egen vikt jämfört med syntetiska livsmedelsabsorbenter

2) är fullt komposterbar och hundra procent förnybar

3) har en konkurrenskraftig prissättning

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078