23948sdkhjf

Kraftig fläskprisökning – snart i Sverige

Det globala priset på fläsk har skjutit i höjden den senaste tiden på grund av den afrikanska svinpestens framfart i framförallt Kina som vanligtvis står för cirka 46 procent av världsproduktionen.

Pesten beräknas kunna ta död på cirka 200 miljoner kinesiska grisar på grund av insjuknande eller nödslakt, skriver The Wall Street Journal. Det skulle innebära en bortgång på ungefär en fjärdedel av det kinesisk beståndet och utgöra cirka 5 procent av det globala fläskutbudet.

Effekterna har redan märkts av då EU-böndernas avräkningspris för fläskkött den 16 maj ökat med drygt 21 procent, skriver TT.

Den kinesiska efterfrågan kan, då starka exportländer i större grad riktar sig mot Kina även i slutändan påverka de svenska priserna. Det kött som processas nu har prissatts med kontrakt som förhandlats fram för flera månader sen. Effekten kan också bli mindre i Sverige då andelen svenskt kött är stor i handeln.

– Men, det här har också gjort att efterfrågan på svenskt fläskkött ökat ännu mer vilket kan komma att påverka inköpspriserna för oss, säger Fredrik Klein, färskvaruchef på Ica Sverige, till TT.

Att öka grisproduktionen tar ungefär 1,5-2 år och smittan väntas inte försvinna i en grisblink utan beräknas ta flera år att få bort. Samtidigt som oro råder för att den ska sprida sig vidare. I dag har pesten förutom stora utbrott i Kina, Vietnam och Kambodja även upptäckts i vissa EU-länder som Polen och Belgien.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11